Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:16 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Comunicat referitor la aplicare cotă redusă de TVA (9%) pentru pâine, făină şi grâu

ro

19 Sep, 2013 16:33 3876 Marime text
Având în vedere numeroasele solicitări primite din partea contribuabilior cu privire la modalitatea de aplicare a prevederilor OG 28/2013 privind reglementarea unor măsuri fiscal – bugetare în ceea ce priveşte aplicarea cotei reduse de 9% pentru pâine, făină şi grâu, facem următoarele precizări:
 Aplicarea cotei reduse se face pentru livrarea tuturor sortimentelor de pâine, cornuri, chifle, batoane, covrigi şi alte produse ce se încadrează la codul de brutărie CAEN /CPSA 1071.
De asemenea, aplicarea cotei reduse se face şi pentru făină albă de grâu, făină semialbă de grâu, făină neagră şi făină de secară.
În ceea ce priveşte grâul, cota redusă de TVA se aplică doar la următoarele sortimente de grâu: triticum spelta, grâu comun şi meslin, care se încadrează la codul 1001 99 00.
Cota redusă de TVA de 9% se aplică pe întreg lanţul de comercializare, atât de către producători cât şi de către comercianţi - persoane impozabile înregistrate în scopuri de TVA.
Referitor la grâul pentru care se aplică cota redusă de TVA facem precizarea că se aplică prevederile art.160 din Legea 571/2003 privind Codul fiscal, respectiv mecanismul taxării inverse. Prin urmare, dacă atât furnizorul cât şi beneficiarul sunt persoane impozabile înregistrate în scopuri de TVA în România, conform art.153 din Codul fiscal, se aplică taxarea inversă, ceea ce înseamnă că beneficiarul determină taxa aferentă, care se evidenţiază în decontul prevăzut la art.156^2 din Codul fiscal, atât ca taxă colectată cât şi ca taxă deductibilă prin aplicarea cotei de TVA de 9%.
Nu se aplică taxarea inversă prevazută la art.160 alin.( 2) lit.c) din Codul fiscal în situaţia în care beneficiarul nu este o persoană înregistrată în scopuri de TVA conform art.153 din Codul fiscal, furnizorul - persoană impozabilă înregistrata în scopuri de TVA având obligaţia de a colecta TVA prin aplicarea cotei reduse de 9% pentru livrările de astfel de produse în interiorul ţării.
Emil Mihăilescu
Şef AJFP Constanţa
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii