Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:21 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ziua Internationala a Zonelor Urbane - 08 Noiembrie 2011

ro

08 Nov, 2011 00:05 2277 Marime text

Incepând din 1949, in 30 de tari de pe patru continente, pe 8 noiembrie este celebrata Ziua Internationala a Zonelor Urbane, eveniment cunoscut si sub numele de Ziua Mondiala de Planificare a Oraselor.

Acest eveniment a fost initiat de profesorul Carlos Maria della Paolera, de la Universitatea din Buenos Aires, cu scopul de a veni in sprijinul publicului interesat de solutii pentru planificarea oraselor, dar fara afectarea mediului inconjurator.

Daca acum douazeci si ceva de ani existau doar doua metropole cu peste 10 milioane de locuitori, New York si Tokyo, astazi sunt peste 20 de astfel de aglomerari umane. De la o existenta in mijlocul naturii, cu procurarea celor necesare traiului tot din natura, s-a ajuns la stadiul in care cautam si gasim din ce in ce mai greu locuri verzi si nealterate.

Un climat in schimbare, poluarea extinsa pe largi suprafete, resursele naturale exploatate prea intensiv, specii în pericol de disparitie, cresterea continua a consumului de energie si a cantitatii de deseuri creaza in plan local premizele unei dezvoltari urbane anarhice.

Cresterea populatiei duce la provocari colosale in managementul urban, provocari cum ar fi lipsa locuintelor, infrastructura inadecvata, congestie si o calitate a vietii scazute in mediul urban.

Prin constientizarea necesitatii echilibrului dintre om si mediul inconjurator si datorita contradictiei dintre cresterea demografica continua si resursele naturale epuizabile, se impune satisfacerea necesitatilor de crestere a generatiilor prezente fara sa se compromita capacitatea de satisfacere a cerintelor generatiilor viitoare.

Omul din mediul urban va gasi cheia pentru reconcilierea cu mediul, incepand printr-o urbanizare facuta mai precauta, pe temeiuri mai apropiate protectiei mediului.

Director EXECUTIV,

Senol ZEVRI

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii