Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
16:53 19 02 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ziua Internaţională a Mediului Marin - 25 Septembrie 2012

ro

25 Sep, 2012 21:31 1748 Marime text
În fiecare an, pe data de 25 septembrie, se sărbătoreşte Ziua Internaţională a Mediului Marin, eveniment care readuce în prim plan poluarea şi reducerea speciilor subacvatice la nivel mondial.

Ziua Internaţională a Mediului Marin este destinată să sensibilizeze publicul asupra importanţei mărilor, să evidenţieze importanţa economică a industriei maritime şi să pună în valoare zonele costiere.

Marea a influenţat viaţa oamenilor de-a lungul timpului, fiind un imens izvor de energie, de hrană şi de materii prime.

Marea oferă condiţii favorabile de viaţă, deoarece reprezintă un mediu cu variaţii termice mai mici, o mai bună rezistenţă la forţa gravitaţionala, precum şi un mod facil de aprovizionare cu apă, dioxid de carbon şi săruri atât de necesare vegetaţiei. Totalitatea organismelor din mări, la fel ca şi cele din oceane, poate fi comparată, în mod simbolic, cu o enormă piramidă, a cărei bază este formată din mulţimea de plante şi animale microscopice. La rândul lor, acestea din urma fac posibilă viaţa animalelor marine mari. Cu alte cuvinte, mediul marin este plin de viaţă, datorită permanentului ciclu creat de natură.

Mările şi oceanele Pământului alcătuiesc împreuna mediul marin. Oceanele au două trăsături importante: continuitatea şi uniformitatea relativă a condiţiilor de mediu, mai ales în privinţa temperaturii. Prima trăsătura a fost cea care a dat naştere sintagmei "Ocean planetar", iar cea de-a doua îşi găseşte justificarea în faptul că, în mediul oceanic, temperatura nu depăşeşte 30°C.

Flora marină este de o uniformitate aparte. Aceasta este urmarea firească a concentraţiei de sare aflate în compoziţia apei marine. Cam 99% din vegetaţia marină o constituie fitoplanctonul, care este compus din microorganisme mici, invizibile cu ochiul liber. Fauna este extrem de variată, şi într-un număr mult mai mare faţă de uscat.

Mediul marin este bogat în surse de energie, cum ar fi: zăcăminte de ţiţei, gaze naturale, şi nu în ultimul rând, valurile şi curenţii, a căror periodicitate şi valoare sunt de un real folos obţinerii energiei. Din punct de vedere energetic, platforma continentală a Oceanului planetar a intrat în sfera zonelor de mare interes odată cu declanşarea crizei energetice. Din acest motiv, pe platforma continentală a multor ţări ale lumii se desfăşoară activităţi de prospectare şi de exploatare a ţiţeiului şi a gazelor naturale aflate în adâncuri, însa costurile sunt foarte mari şi de aceea, se caută surse alternative de producere a energiei.

Mediul marin este o moştenire de nepreţuit care trebuie protejată, conservată şi refăcută, obiectivul final fiind acela, de a menţine biodiversitatea şi de a asigura mării aspecte variate şi dinamice, astfel încât să fie curată, sănătoasă şi productivă.

Director Executiv

Lavinia Monica ZAHARIA

Ti-a placut articolul?

Comentarii