Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
22:28 19 11 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Activitatea Agenţiei pentru Protecţia Mediului Constanţa în perioada 14.05 - 18.05.2012

ro

21 May, 2012 13:29 1575 Marime text
În cadrul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Constanţa, în săptămâna 14.05 - 18.05.2012 s-au desfăşurat următoarele activităţi:

Compartimentul Proiecte, Relaţii Publice (C.P.R.P.)

S-a asigurat permanent:

- informarea publică directă;

- informarea presei;

- corespondenţa pentru solicitările scrise şi petiţii.

A fost transmisă la ARPM Galaţi Raportarea săptămânală privind acţiunile de mediatizare a activităţii comunicare - apariţii media.

A fost transmisa la ARPM Galaţi Raportarea lunara cu solicitările de informaţii publice deţinute de autorităţile publice.

In cadrul Programului Casa Verde persoane fizice sesiunea 2010, au fost depuse 2 dosare de decontare, in total fiind depuse pana in prezent 319 dosare de decontare.

In cadrul Programului Casa Verde persoane fizice sesiunea 2011, au fost depuse 2 dosare de decontare, in total fiind depuse pana in prezent 19 dosare de decontare.

În data de 14.05.2012, un reprezentant al compartimentului a participat la acţiuni de informare şi conştientizare (bird watching) de la Vadu şi Histria, împreună cu elevii clasei a V-a B de la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân". Acţiunea organizată cu ajutorul S.O.R. - Filiala Falco cherrug şi SC Grup Servicii Petroliere S.A. - Fundaţia Saturn, a marcat Ziua Mondială a Păsărilor Migratoare 12 - 13 Mai 2012.

In data de 12 mai 2012 reprezentanţii APM Constanta au participat la ecologizarea plajei de la Corbu, acţiune organizata in cadrul Campaniei „Let's do it, Romania!".

Serviciul Reglementări (S.R.)

În cadrul Compartimentelor Evaluare Impact (C.E.I.) şi Evaluare adecvată (C.E.A.) s-au eliberat 65 acte de reglementare şi 28 consultaţii tehnice.

Compartimentul Deşeuri şi Substanţe Chimice Periculoase, Sol şi Subsol (C.D.S.C.P.S.S)

Au fost transmise către ARPM Galaţi :

- raportarea aferenta aferenta bazei de date nationala privind ambalajele si deseurile de ambalaje pentru anul 2011. Conform raportarilor operatorilor economici autorizaţi, în anul 2011, la nivelul judeţului Constanţa, au fost colectate: 11775,58 tone deşeuri de ambalaje plastic, 5882,33 tone deşeuri de ambalaje de carton şi hârtie, 3164,43 tone de ambalaje de metal, 12572,26 tone deşeuri de ambalaje de lemn, 34976,25 tone deşeuri de ambalaje sticlă si 2,3 tone deseuri de alte ambalaje.

- raportarea privind stadiul închiderii crematoriilor,

- situaţia firmelor autorizate sau în curs de autorizare pentru transportul şi eliminarea finală (incinerare) a deşeurilor rezultate din activitatile unitatilor medicale,

- situaţia firmelor autorizate sau în curs de autorizare pentru incinerarea deşeurilor

În vederea colectării datelor şi informaţiilor privind generarea şi gestionarea deşeurilor în anul 2010, următorii operatori economici au avut obligaţia să completeze chestionare si să le transmită către APM Constanta:

  • operatorii economici care generează mai mult de 5 t/an deşeuri nepericuloase şi/sau 0,1t/an deşeuri periculoase -completează chestionare GD- PRODDES
  • operatorii de salubritate/unităţile administraţiei publice locale - completează chestionare GD- MUN
  • operatorii instalaţiilor de tratare a deşeurilor/unităţilor administraţiei publice locale -completează chestionare GD -TRAT
  • operatorii economici care desfăşoară activităţi de colectare/tratare deşeuri în vederea reciclării - completează chestionare GD- COLECTARE/TRATARE
  • operatorii staţiilor de epurare orăşeneşti şi industriale -completează chestionare GD- NAMOL

Chestionarele sunt în curs de verificare şi introducere în baza de date MEDIUS.

Au fost aprobate patru Formulare pentru transportul deşeurilor periculoase către operatori economici, din judeţul Constanţa, autorizaţi pentru valorificarea/eliminarea deşeurilor periculoase.

Compartimentul Arii Protejate (C.A.P.)

Se asigură permanent corespondenţa pentru solicitările scrise cu privire la ariile naturale protejate de interes naţional şi din Reţeaua Ecologică Natura 2000.

S-au emis puncte de vedere privind încadrarea, fata de ariile naturale protejate din Judeţul Constanta si impactul asupra biodiversităţii a obiectivelor propuse pentru avizare/autorizare.

Serviciul Monitorizare (S.M)

Compartimentul Monitorizare, Baze de Date (C.M.B.D)

S-a realizat validarea zilnică a datelor de calitate a aerului provenite din reţeaua automată de monitorizare. Nu s-au înregistrat depăşiri ale concentraţiilor imisiilor .

Raportarea săptămânală privind Agenda de activităţi a APM Constanţa;

Raportare lunară privind Fişa Judeţului.

S-a asigurat funcţionarea corespunzătoare a staţiilor automate de monitorizare a calităţii aerului prin validarea datelor rezultate şi întocmirea „Buletinului zilnic pentru informarea publicului cu privire la Calitatea aerului în judeţul Constanţa".

In vederea realizării Inventarului local de emisii de poluanti atmosferici pentru anul 2011, chestionarele primite de la agenţii economici, sunt introduse in baza de date ce va fi utilizata la realizarea inventarelor naţionale de emisii de poluanţi atmosferici.

Un reprezentant a participat la şedinţa de informare/discuţii privind monitorizarea calităţii apei de îmbaiere, organizata de Direcţia de Sănătate Publica Judeţeana Constanta.

Compartimentul Laborator (C.L.)

AER

În cadrul programului de monitorizare zilnică a calităţii aerului, au fost prelevate probe de pulberi in suspensie, fracţiunile PM10 si PM2,5, de la staţiile de monitorizare a calităţii aerului amplasate in judeţul Constanta, respectiv localităţile: Constanta - staţiile Casa de Cultura, Fantasio, str. Liliacului, Mangalia, Năvodari - Tabăra, Medgidia.

Au fost efectuate măsurători de pulberi totale in suspensie, pulberi sedimentabile si emisii la societatea S.C. CONDOR SRL. Comuna Baraganu.

Au fost efectuate măsurători de emisii de COV la societatea SC. EUPLACON SRL Medgidia.

Au fost efectuate măsurători ale nivelului de zgomot la societăţile:

- S.C. NEG PROJECT TWO SRL. - Parc eolian comuna Mihai Viteazu

- S.C. NEG PROJECT TWO SRL. - Parc eolian comuna Pantelimon.

Radioactivitate

Rezultatele analizelor de radioactivitate efectuate în regim continuu prin staţiile de radioactivitate Constanţa şi Cernavodă (măsurători beta-globale şi gamma-spectrometrice pentru factorii de mediu),

s-au situat sub valorile nivelurilor de notificare operaţionale.

Pentru detalii suplimentare şi orice alte informaţii legate de activitatea APM Constanţa, puteţi contacta pe Monica Bucşan sau Oana Stancovici - Bianu din cadrul Compartimentului Proiecte, Relaţii Publice.

Director Executiv

Simona CONSTANTIN

Ti-a placut articolul?

Comentarii