Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
04:41 23 05 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Activitatea A.P.M. Constanţa în perioada 19.03 - 23.03.2012

ro

23 Mar, 2012 21:12 1242 Marime text
În cadrul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Constanţa, în săptămâna 19.03 - 23.03.2012 s-au desfăşurat următoarele activităţi:

Compartimentul Proiecte, Relaţii Publice (C.P.R.P.)

S-a asigurat permanent:

- informarea publică directă;

- informarea presei;

- corespondenţa pentru solicitările scrise şi petiţii.

A fost transmisă la ARPM Galaţi Raportarea săptămânală privind acţiunile de mediatizare a activităţii comunicare - apariţii media.

A fost transmisă la ARPM Galaţi Raportarea lunara privind evenimente internaţionale si vizite ale unor delegaţii străine la APM Constanta.

A fost transmisă la ARPM Galaţi Raportarea lunara privind evenimente internaţionale de interes pentru APM-uri.

In cadrul Programului Casa Verde pentru persoane fizice, sesiunea 2010 au fost depuse 3 dosare de decontare, in total fiind depuse pana in prezent 309 dosare de decontare.

Un reprezentant al compartimentului a participat la workshop-ul organizat de ABADL cu ocazia Zilei Mondiale a Apei având ca tema „Apa si siguranţa alimentara".

Serviciul Reglementări (S.R.)

În cadrul Compartimentelor Evaluare Impact (C.E.I.) şi Evaluare adecvată (C.E.A.) s-au eliberat 104 acte de reglementare şi 61 consultaţii tehnice.

Compartimentul Deşeuri şi Substanţe Chimice Periculoase, Sol şi Subsol (C.D.S.C.P.S.S

Au fost transmise către ARPM Galaţi raportările privind

- stadiul închiderii crematoriilor,

- actualizarea listelor cu operatorii economici autorizati sa desfasoare activitati de colectare si/sau tratare DEEE,

- fluxul deşeurilor. Conform raportărilor operatorilor economici autorizaţi, în luna februarie 2012, la nivelul judeţului Constanţa, au fost colectate: 523,702 tone deşeuri PET, 342,772 tone deşeuri de materiale plastice, 593,099 tone deşeuri carton şi hârtie, 77,783 tone uleiuri uzate, 2150,3 tone deşeuri lemnoase, 142,22 tone anvelope uzate şi 2603,878 tone deşeuri de sticlă.

În vederea colectării datelor şi informaţiilor privind generarea şi gestionarea deşeurilor în anul 2010, următorii operatori economici au avut obligaţia să completeze chestionare si să le transmită către APM Constanta:

  • operatorii economici care generează mai mult de 5 t/an deşeuri nepericuloase şi/sau 0,1t/an deşeuri periculoase -completează chestionare GD- PRODDES
  • operatorii de salubritate/unităţile administraţiei publice locale - completează chestionare GD- MUN
  • operatorii instalaţiilor de tratare a deşeurilor/unităţilor administraţiei publice locale -completează chestionare GD -TRAT
  • operatorii economici care desfăşoară activităţi de colectare/tratare deşeuri în vederea reciclării - completează chestionare GD- COLECTARE/TRATARE
  • operatorii staţiilor de epurare orăşeneşti şi industriale -completează chestionare GD- NAMOL

Chestionarele sunt în curs de verificare şi introducere în baza de date MEDIUS.

Au fost aprobate doua Formulare pentru transportul deşeurilor periculoase către operatori economici, din judeţul Constanţa, autorizaţi pentru valorificarea/eliminarea deşeurilor periculoase.

Compartimentul Arii Protejate (C.A.P.)

Se asigură permanent corespondenţa pentru solicitările scrise cu privire la ariile naturale protejate de interes naţional şi din Reţeaua Ecologică Natura 2000.

S-au emis puncte de vedere privind încadrarea, fata de ariile naturale protejate din Judeţul Constanta si impactul asupra biodiversităţii a obiectivelor propuse pentru avizare/autorizare.

S-a verificat starea de conservare a Rezervaţiei naturale 364 şi a sitului ROSCI 0083 Fântâniţa Murfatlar.

Serviciul Monitorizare (S.M)

Compartimentul Monitorizare, Baze de Date (C.M.B.D)

S-a realizat validarea zilnică a datelor de calitate a aerului provenite din reţeaua automată de monitorizare. Nu s-au înregistrat depăşiri ale concentraţiilor imisiilor .

S-au transmis la ARPM- Galaţi, ANPM - Bucureşti, următoarele raportări:

Raportarea săptămânală privind Agenda de activităţi a APM Constanţa;

Raportarea lunară privind Starea factorilor de mediu in judetul Constanta;

Raportare lunară privind Planul de măsuri prioritare pentru anul 2012.

In vederea realizarii inventarelor locale de emisii de poluanti atmosferici pentru anul 2011, in conformitate cu cerintele Ghidului EMEP/EEA-2009, au fost transmise agentilor economici/operatorilor si administratiilor publice locale chestionarele solicitate de ANPM Bucuresti, in vederea utilizarii acestora in baza de date.

S-a asigurat functionarea corespunzatoare a statiilor automate de monitorizare a calitatii aerului prin validarea datelor rezultate si intocmirea „Buletinului zilnic pentru informarea publicului cu privire la Calitatea aerului în judeţul Constanţa".

Compartimentul Laborator (C.L.)

AER

În cadrul programului de monitorizare zilnică a calităţii aerului, au fost prelevate probe de pulberi in suspensie, fracţiunile PM10 si PM2,5, de la staţiile de monitorizare a calităţii aerului amplasate in judeţul Constanta, respectiv localităţile: Constanta - staţiile Casa de Cultura, Fantasio, str. Liliacului, Mangalia, Năvodari - Tabăra, Medgidia.

Probele sunt in lucru pentru determinarea concentraţiilor de metale grele din aer - plumb, cadmiu, nichel, arsen.

APA

In cadrul programului de monitorizare a fost prelevata o proba de apa uzata de la Statia de Epurare Constanta Sud.

Radioactivitate

Rezultatele analizelor de radioactivitate efectuate în regim continuu prin staţiile de radioactivitate Constanţa şi Cernavodă (măsurători beta-globale şi gamma-spectrometrice pentru factorii de mediu),

s-au situat sub valorile nivelurilor de notificare operaţionale.

Pentru detalii suplimentare şi orice alte informaţii legate de activitatea APM Constanţa, puteţi contacta pe Monica Bucşan sau Oana Stancovici - Bianu din cadrul Compartimentului Proiecte, Relaţii Publice.

Director Executiv

Simona CONSTANTIN

Ti-a placut articolul?

Comentarii