Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:29 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mesajul presedintelui Romaniei adresat Jandarmeriei Romane - 03.04.2009

ro

03 Apr, 2009 17:19 955 Marime text

COMUNICAT DE PRESĂ
(03 aprilie 2009)

REF: Mesajul preşedintelui României adresat Jandarmeriei Române

Preşedintele României, Traian Băsescu, a transmis astăzi, 03 aprilie a.c., un mesaj Jandarmeriei Române, cu prilejul împlinirii a 159 de ani de la înfiinţare. Vă prezentăm integral acest mesaj :

„Doamnelor şi domnilor jandarmi,

Ziua Jandarmeriei Române îmi oferă plăcuta ocazie să mă adresez dumneavoastră, membrilor unei structuri militare profesioniste a statului de drept, şi să vă felicit pentru stăruinţa, abnegaţia şi modul bărbătesc în care vă îndepliniţi misiunile constituţionale.

Sunt onorat să fiu prezent, sufleteşte, la acest moment aniversar, exprimându-mi aprecierea pentru modul în care vă îndepliniţi atribuţiile în slujba cetăţenilor şi comunităţii.

Orice instituţie are repere temporale care i-au marcat activitatea, iar pentru Jandarmeria Română, 3 aprilie 1850 reprezintă momentul semnării actului său de naştere, prin care domnitorul Grigore Alexandru Ghica promulga „Legiuirea pentru Reformarea Corpului Slujitorilor în Jandarmi”.

Născută dintr-un spirit european, din nevoia de ordine şi siguranţă publică, Jandarmeria a contribuit la construcţia României moderne, remarcându-se efortul depus pentru protejarea mediului rural, apărarea proprietăţii şi intereselor cetăţenilor. Spiritul acestui corp de elită a renăscut după anul 1989, jandarmii demonstrând că sunt o forţă credibilă în slujba cetăţenilor, echidistantă şi apolitică.

Astăzi, instituţia dumneavoastră reprezintă o autoritate de bază a statului, având o vocaţie  europeană şi un rol decisiv pentru protecţia şi liniştea comunităţilor.

Potenţialul Jandarmeriei Române a fost dovedit de evoluţia profund dinamică şi permanentă a acestei arme, de adaptarea rapidă la schimbările frecvente ale mediului de activitate intern şi extern, de încrederea meritată de care vă bucuraţi în plan naţional, precum şi de prestigiul dobândit în plan internaţional.

Misiunile executate în afara teritoriului naţional şi activităţile în planul relaţiilor internaţionale au contribuit esenţial la procesul de afirmare a Jandarmeriei Române, ca forţă credibilă şi profesionistă, demonstrând în numeroase ocazii rolul şi locul bine definit între instituţiile din sistemul  de ordine şi siguranţă publică.

Jandarmeria Română a câştigat un plus de respect şi pentru primirea, la sfârşitul anului trecut, în mod oficial, a calităţii de membru cu drepturi depline al Forţei de Jandarmerie Europeană. Acest fapt reprezintă un element de  importanţă majoră şi o valoare adăugată în cadrul procesului de definitivare a integrării europene şi de creare a unui capital de vizibilitate, imagine şi credibilitate, România consolidându-şi statutul de furnizor de securitate şi stabilitate, atât în cadrul Uniunii Europene cât şi în raport cu celelalte entităţi internaţionale cu activitate în acest domeniu (ONU, OSCE, NATO, coaliţii etc.) şi cu comunitatea internaţională.

Prin serviciul public prestat de jandarmi, instituţia dumneavoastră trebuie să fie, în continuare, alături de structurile de ordine publică ale Poliţiei Române, profund ancorată în viaţa colectivităţilor asigurând creşterea gradului de siguranţă şi protecţie pentru cetăţeni, combaterea infracţionalităţii, stabilitatea  şi coerenţa legislaţiei în domeniu.

Utilizarea potenţialului profesional şi intelectual existent, stimularea creativităţii în îndeplinirea misiunilor, coeziunea internă a instituţiei pot şi trebuie să contribuie la creşterea calităţii muncii depuse.

Îmi exprim convingerea că Jandarmeria Română va continua să fie un garant ferm al ordinii constituţionale, democraţiei şi drepturilor fundamentale ale cetăţenilor.

Iată de ce îndrept acum spre voi gândurile mele de bine, mesajul meu de încredere în eforturile pe care le depuneţi şi care sunt menite să plaseze România  printre naţiunile respectate ale lumii.

Pentru ceea ce reprezină Jandarmeria astăzi în România - stat membru al NATO şi al Uniunii  Europene - vă adresez cele mai calde urări de împlinire profesională, putere de muncă şi sănătate.

La mulţi ani, doamnelor şi domnilor jandarmi!”

Departamentul de Comunicare de Publică

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii