Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:07 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cronici pe bune Souvlaki Bar Constanţa - Fructe de mare direct din Grecia, gătite „ca la ei acasă“ (galerie foto)

ro

18 Feb, 2017 00:00 17678 Marime text
Pe bulevardul Tomis nr. 69, s-a deschis de anul trecut un restaurant cu specific grecesc, denumit după unul dintre cele mai populare preparate ale elenilor: Souvlaki, o frigăruie de pui prinsă într-un mal de lipie şi-o mare de tzatziki.
 
Până să se topească nămeţii, n-am ajuns la el, în schimb, mi-au ajuns multe la urechi: fie despre decor (minimalist şi original - cumva, oamenii care l-au decorat au înghesuit un copac în mijlocul barului şi-au „înverzit“ un perete), fie despre calitatea mâncării. Specificul restaurantului obligă la un meniu bogat în fructe de mare, dar şi souvlaki, gyros şi salate stropite din belşug cu ulei de măsline.
 
Dar să o luăm de la început cu povestea. Pe lista de încercat mâncarea de la Souvlaki Bar ne-am înscris mulţi, dar am rămas, la final, doar jumătate. Chiar şi aşa, pe bonul de plată gazdele ne-au aplicat reducerea promisă de 10% (oricine face rezervare se bucură de ea).
 
Masa, oricum, s-a umplut rapid, chiar dacă scaunele au rămas unul ocupat, altul ba’. Nu ne-a fost uşor să alegem din lista măricică de preparate, dar ne-a ajutat tableta strecurată pe masă de către chelner, ca să admirăm fotografiile bucatelor incluse în meniu. I-a ajutat treaba asta şi pe patroni, fiindcă, tot uitându-ne la poze cu mâncare, ne-am stârnit un apetit similar cu al unei turme de elefanţi şi ne-am pus pe comandat de ziceai că servim ultima masă, înainte de sfârşitul lumii.
 
În fine, după nenumărate răzgândiri şi multiple plimbări ale chelnerului de la şi înspre masa noastră, ne-am hotărât la ceva platouri cu fructe de mare (o salată Aroma Mare cu brânză Gaviera din insula Naxos, roşii coapte şi creveţi la grătar, nişte calamar prăjit şi fratele său mai fudul - calamar umplut şi rumenit cum se cade pe grătar).
 
Fructele de mare au fost ge-ni-a-le! În primul rând, n-am crezut până n-am gustat, dar e clar că nu sunt congelatele care aglomerează vitrinele prin orice hipermarket. Apoi, bucătarul-şef de la Souvlaki chiar îşi câştigă pâinea onest şi pe merit. Omul ăsta ştie ce şi cum se combină şi cât laşi un calamar pe plită, ca să nu îl faci gumă Turbo.
 
Aşa melange e în bucătărie la Souvlaki, că lămâile s-au împrietenit bine de tot cu fructele de mare în timpul vizitei noastre şi-au împrumutat din gustul acestora şi când nu trebuia, stârnind un vârtej aromatic în paharul cu apă plată. Dar n-a fost cu supărare pentru atâta lucru, mai ales că am avut un chelner care ne-a simţit nasul fin şi ne-a adus rapid o altă apă.
 
Colegii de masă, care n-au gustat din fructele de mare, au bifat o salată de vinete cu brânză feta, roşii şi usturoi, nişte cartofi prăjiţi cu oregano, ceva coaste de miel şi un gyros. Toată distracţia (mâncare şi băutură pentru şase persoane) a costat un pic peste 250 de lei. Porţiile sunt generoase, dar la cât de bună e mâncarea, nu prea te lasă inima să abandonezi ceva în farfurie. Mai degrabă abandonezi modestia la final de ospăţ şi deschei discret, un nasture la pantalon.
 
Unde dai de ei: Lângă Poşta Mare
(adresa Souvlaki Bar Constanţa: bulevardul Tomis nr. 69, Constanţa).
Locuri de parcare: Cu plată, aproape de restaurant.
Preţuri: De la 13 lei (meniu junior) până la 40 de lei (meniurile cu fructe de mare).
Ambianţa: Duce duel cu mâncarea, ambele vor să fie lăudate, că doar pentru ele se reîntorc clienţii.
Servire: Chelneri răbdători, par antrenaţi la sesiuni repetate de shopping cu soţiile.
Mai vin? Mă bate gândul să îmi fac abonament, dar cred că trebuie să vină la pachet cu un altul la sală.
 
Ce spune Registrul Comerţului
 
Souvlaki Bar Constanţa funcţionează pe firma Gr-Eat Food SRL, care îi are ca asociaţi pe Marioara şi Diana Athena Costandache.
 
***
Miţa FIȚAVizitează toate localurile „bune“ din oraş. Dacă abia s-a uscat vopseaua de pe pereţi, hop!, e de ea. Nu se uită des în portofel, ci e mereu cu ochii după cele mai extravagante feluri de mâncare din meniuri. Busola ei prinde din zbor orice informaţie despre vreun eveniment culinar ori vreo inaugurare de local. Citeşte-i recenziile în fiecare sâmbătă, în cadrul rubricii „Baruri şi restaurante din Constanţa“!
 
Sursa foto: Facebook Souvlaki Bar şi fotografii realizate de ZIUA de Constanţa în cadrul degustării.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii