Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:50 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Unul dintre cei mai mai importanți critici literari români din ultimele decenii împlinește 78 de ani

ro

27 Nov, 2017 00:00 4029 Marime text
Nicolae Manolescu, născut Nicolae Apolzan, s-a născut pe 27 noiembrie 1939, la Râmnicu Vâlcea, județul Vâlcea. Nicolae Manolescu este un critic și istoric literar român, cronicar literar și profesor universitar, membru titular al Academiei Române (din 2013), după cum informează Wikipedia.
 
A activat și ca politician după Revoluția din 1989. A fost ambasador al României la UNESCO și președintele Uniunii Scriitorilor din România (pentru al doilea mandat). Manolescu este considerat, în general, ca unul dintre cei mai importanți critici literari români din ultimele decenii, mai transmite sursa citată.
 
În legislatura 1992-1996 a fost ales ca senator în județul Sibiu pe listele partidului OCL-(PAC).
 
Una dintre cărțile sale fundamentale este Istoria critică a literaturii române, apărută în 2008 într-o ediție definitivă. Este, de asemenea, directorul revistei România literară. În luna decembrie 2011, Senatul Universității din București l-a declarat Profesor emerit. Administrația prezidențială l-a decorat cu Ordinul Național Steaua României în grad de Mare Cruce, cea mai înaltă distincție a statului român, mai transmite Wikipedia.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii