Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:20 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Unul dintre cele mai mari staruri de cinema ale secolului XX a murit pe 25 decembrie

ro

25 Dec, 2015 00:00 2736 Marime text
Un baston, o pereche de pantofi uriași, pantaloni largi și lungi, melon, mustața inconfundabilă. Acesta este portretul celebrului „Vagabond”, personajul în care actorul de geniu Charlie Chaplin şi-a manifestat talentul. Astăzi, se împlinesc 38 de ani de la moartea sa.
 
Părinți lui erau animatori, tatăl era vocalist și actor, iar mama, cântăreață și actriță. A învățat să cânte de la părinții lui. Charlie Chaplin a fost nevoit să renunţe la şcoală şi, la vârsta de zece ani, deja juca în spectacole. Doi ani mai târziu, a primit rolul băieţelului Billy din spectacolul de teatru „Sherlock Holmes”. Ca actor al trupei Fred Karno, a jucat în numeroase spectacole, fiind nevoit să traverseze de două ori oceanul pentru turnee.
 
Primul turneu în America a lui Charlie Chaplin a fost cu grupul lui Fred Karno, între anii 1910-1912. După cinci luni pe care le-a petrecut în Anglia, s-a întors în Statele Unite pentru un al doilea turneu. Dintre cele mai renumite filme ale sale, considerate capodopere, amintim „City Lights” („Luminile oraşului”), „Modern Times” („Timpuri noi”), „The Great Dictator” („Dictatorul”). Deşi nu avea studii muzicale, a compus muzică pentru multe dintre filmele sale cu ajutorul altor muzicieni şi compozitori.
 
Chaplin nu a prea vorbit despre tehnica lui de a face filme, susținând că ar fi ca și cum un magician și-ar dezvălui propriile iluzii.
 
Lecţia sa de viață se rezumă într-un poem care îi este atribuit: „În ziua în care m-am iubit cu adevărat, am înțeles că în toate împrejurările mă aflam la locul potrivit, în momentul potrivit. Și atunci, am putut să mă liniștesc.
 
Astăzi, știu că aceasta se numește ... Stima de sine. În ziua în care m-am iubit cu adevărat, am realizat că neliniștea și suferința mea emoțională nu erau nimic altceva decât semnalul că merg împotriva convingerilor mele. Astăzi, știu că aceasta se numește ... Autenticitate.
 
În ziua în care m-am iubit cu adevărat, am încetat să doresc o viață diferită și am început să înțeleg că tot ceea ce mi se întâmplă contribuie la dezvoltarea mea personală. Astăzi, știu că aceasta se numește ... Maturitate.
 
În ziua în care m-am iubit cu adevărat, am început să realizez că este o greșeală să forțez o situație sau o persoană, cu singurul scop de a obține ceea ce doresc, știind foarte bine că nici acea persoană, nici eu însumi nu suntem pregătiți și că nu este momentul.
 
Astăzi, știu că aceasta se numește ... Respect. În ziua în care m-am iubit cu adevărat, am început să mă eliberez de tot ceea ce nu era benefic ... Persoane, situații, tot ceea ce îmi consuma energia. La început, rațiunea mea numea asta egoism. Astăzi, știu că aceasta se numește ... Amor propriu.
 
În ziua în care m-am iubit cu adevărat, am încetat să-mi mai fie teamă de timpul liber și am renunțat să mai fac planuri mari, am abandonat Mega-proiectele de viitor. Astăzi fac ceea ce este corect, ceea ce îmi place, când îmi place și în ritmul meu. Astăzi, știu că aceasta se numește ... Simplitate.
 
În ziua în care m-am iubit cu adevărat, am încetat să mai caut să am întotdeauna dreptate și mi-am dat seama de cât de multe ori m-am înșelat. Astăzi, am descoperit ... Modestia.
 
În ziua în care m-am iubit cu adevărat, am încetat să retrăiesc trecutul și să mă preocup de viitor. Astăzi, trăiesc prezentul, acolo unde se petrece întreaga viață. Astăzi trăiesc clipa fiecărei zile. Și aceasta se numește ... Plenitudine.
 
În ziua în care m-am iubit cu adevărat, am înțeles că rațiunea mă poate înșela și dezamăgi. Dar dacă o pun în slujba inimii mele, ea devine un aliat foarte prețios. Și toate acestea înseamnă ... Să știi să trăiești cu adevărat.”
 
Sursa foto: Facebook.com
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii