Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
12:57 23 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Unul dintre cei mai importanţi poeţi chilieni...

ro

21 Oct, 2015 00:00 1221 Marime text

 
Pablo Neruda, poet şi om politic chilian, a câştigat Premiul Nobel pentru Literatură la data de 21 octombrie 1971. A fost distins cu acest premiu „pentru opera lui, care, cu sufletul unei forţe elementare, dă viaţă destinului şi viselor unui întreg continent”.
 
Originar din Parral, oraş aflat în apropiere de Santiago de Chile, Ricardo Eliecer Neftali Reyes Basoalto, pe numele lui adevărat, şi-a pierdut mama, care era învăţătoare, când avea doar două luni. La vârsta de 13 ani, a publicat prima sa lucrare, un eseu, într-un ziar local. Trei ani mai târziu, după ce a adoptat pseudonimul Pablo Neruda, a început să publice poezii, proză, dar şi articole în ziare.
 
În anul 1969, scriitorul a candidat la preşedinţia Republicii Chile din partea Partidului Comunist, ulterior retrăgându-se, în favoarea altui candidat. În decursul carierei, Neruda a fost distins cu numeroase premii şi titluri academice, pe lângă Premiul Nobel pentru Literatură. În data de 23 septembrie 1973, scriitorul s-a stins din viaţă, fiind răpus de boală.
 
Sursa foto: thetimes.co.uk
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii