Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
01:09 22 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Se împlinesc 55 de ani de la moartea lui Lucian Blaga

ro

06 May, 2016 00:00 1839 Marime text


Lucian Blaga, o personalitate impunătoare a culturii, a murit la data de 6 mai 1961. Cauza decesului a fost „neoplasm al coloanei vertebrale”. De la moartea lui, se împlinesc 55 de ani astăzi.
 
Lucian Blaga s-a născut în judeţul Alba, ca fiu al preotului Isidor Blaga. Tatăl a avut ideea să dea tuturor copiilor săi nume începând cu litera L: Letiţia, Lionel, Liciniu, Liviu, Longin, Lelia, poetul fiind al nouălea dintre ei. Viitorul poet a început să vorbească abia la vârsta de patru ani.
 
Blaga a urmat Liceul „Andrei Şaguna“ din Braşov şi cursurile Facultăţii de Teologie din Sibiu şi Oradea, pe care le-a finalizat în anul 1917. De asemenea, la Universitatea din Viena a obţinut titlul de doctor în filosofie, unde a cunoscut-o pe Cornelia Brediceanu, cea care i-a devenit soţie.
 
În anul 1910, în paginile ziarului „Tribuna“, Lucian Blaga a debutat cu poezia „Pe ţărm“. Prima sa dramă, „Zamolxe“, publicată în ziarul „Voinţa“, a fost premiată de Universitatea din Cluj. În decursul vieţii, a fost redactor la ziarele „Voinţa“ şi „Patria“, precum şi colaborator permanent la publicaţiile „Gândirea“, „Adevărul literar şi artistic“ şi „Cuvântul“.
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii