Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:34 15 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Sabin Bălaşa, celebrul pictor care a pierdut lupta cu cancerul, s-a născut într-o zi de 17 iunie

ro

17 Jun, 2016 00:17 5409 Marime text

 
Sabin Bălaşa - pictor, autor și regizor de filme de pictură animată, dar și scriitor român - s-a născut la data de 17 iunie 1932.
 
Tatăl său a fost preot, iar mama, învăţătoare. A urmat şcoală primară la Dobriceni şi cursurile secundare la Liceul "Fraţii Buzeşti" din Craiova, pe care le-a finalizat în 1951. A absolvit, în 1956, Institutul de Arte Plastice şi apoi cursul de vară al Academiei de Pictură din Perugia.
 
Creaţiile lui au fost dorite de colecţionari importanţi, atât din România, cât şi din Europa şi SUA. Din acest motiv, operele lui Sabin Bălaşa se vindeau la preţuri foarte mari, în comparaţie cu cele ale clasicilor români. Printre cele mai faimoase tablouri ale sale se numără "Tinereţe", "Solemnitate", "Orgoliul", "Exodus", "Luceafărul", "Nuntă cosmică", "Icarus".
 
Mediul şi fundalul picturilor sunt, de multe ori, dominate de culoarea albastru, care avea o semnificaţie importantă pentru artist. „Ne reprezintă pe noi, oamenii care am ajuns să zburăm în spaţiul cosmic. Albastrul meu e din Mioriţa şi din Eminescu, adică din matricea noastră spirituală”, spunea pictorul.
 
Pe lângă pictor, a fost regizor de filme şi scriitor. În decursul vieţii, a scris trei romane, şi anume "Deşertul albastru", "Exodul spre Lumină" şi "Democraţie în oglinzi". Sabin Bălaşa a fost autorul şi regizorul a 12 filme de pictură animată, precum "Picătura", "Pasărea Phoenix",  "Întoarcere în viitor", "Odă".
 
Pictorul s-a stins din viaţă la vârsta de 76 de ani, după ce a pierdut lupta cu cancerul de plămâni, boală care se răspândise şi la celelalte organe. Dorinţa lui a fost să fie înmormântat la Iaşi, oraş pe care îl considera locul unde s-a afirmat ca artist.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii