Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
04:48 20 10 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Pe 14 aprilie, scriitoarea cunoscută pentru citatul „femeie nu te naști, ci devii”...

ro

14 Apr, 2016 00:00 935 Marime text

 
Simone de Beauvoir, una dintre personalitățile culturale remarcabile din prima jumătate a secolului XX, s-a stins din viaţă la data de 14 aprilie 1986. A fost o scriitoare, premiată cu Premiul Goncourt, care şi-a dedicat întreaga viaţă studiului şi scrisului.
 
Născută într-o familie burgheză și catolică, adoptă ateismul încă din adolescență. Alături de Jean-Paul Sartre, de care o va lega pe parcursul vieţii o relație de iubire și prietenie, va construi proiectul existențialist, deopotrivă etic, filozofic și literar, al intelectualului angajat. Simone a fost, în cuvintele lui Sartre, iubirea lui „necesară”, în contrast cu iubirile „contingente” trăite de amândoi.
 
După debutul literar, au urmat numeroase scrieri, dintre care amintim, selectiv, „Le sang des autres (1945), „Tous les hommes sont mortels” (1946), „Les Mandarins”, care i-a adus Premiul Goncourt în 1954. Cele patru volume de memorii ale sale au apărut între anii 1958 şi 1972.
 
Până în ziua morţii, 14 aprilie 1986, Simone de Beauvoir a colaborat intens la revista de „filozofie angajată" fondată de ea şi de Sartre.  

Citate reprezentative pentru opera sa:

„Femeie nu te naști, ci devii.”
„Nu murim din cauză că ne-am născut, nici pentru că ne-am trăit viața, nici de bătrânețe. Murim de ceva anume.”
„Știm că fiecare om e muritor, dar nu și că umanitatea trebuie să moară.”
„Tineretul nu-i iubește pe învinși.”
„Trebuie să privim viața ca pe o partidă pe care o putem pierde sau câștiga.”

Ti-a placut articolul?

Comentarii