Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
12:24 18 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Leonardo da Vinci a murit într-o zi de 2 mai

ro

02 May, 2016 00:00 2581 Marime text
Pictorul renascentist Leonardo da Vinci s-a stins din viaţă pe 2 mai 1519, în urma unui atac vascular cerebral. Pe lângă pictor, animat de o imaginație fără precedent, da Vinci a fost sculptor, arhitect, muzician, inginer, inventator, anatomist, geolog, cartograf, botanist, dar și scriitor.
 
Leonardo di ser Piero da Vinci, pe numele lui complet, s-a născut la data de 15 aprilie 1452. În Florenţa a început să frecventeze atelierele marilor artişti. Nu era interesat de cariera pe care tatăl său a ales-o pentru el, cea de notar, în schimb, îi trezea interesul tot ceea ce însemna artă. Astfel, a devenit ucenicul artistului Andrea di Cione, al cărui atelier era renumit în toată Florența. Au urmat ani de studiu intens, în cadrul cărora da Vinci a studiat tehnicile desenului, ale picturii în ulei și tempera, căpătând cunoştințele de bază necesare unui artist.
 
Dintre cele mai importante lucrări ale sale, amintim „Botezul lui Hristos”, „Buna Vestire”, „Adoraţia magilor”, „Fecioara pe stânci”, „Portretul unui muzician”. Însă creaţiile care s-au remarcat în întreaga lume sunt „Mona Lisa” şi „Cina cea de taină”. „Mona Lisa” a fost realizată între anii 1503-1506 şi reprezintă o femeie cu o expresie gânditoare şi un surâs abia schiţat. Este considerată cea mai renumită operă din istoria picturii. Pe de altă parte, „Cina cea de Taină” se numără printre tablourile reprezentative pentru perioada Renaşterii. Opera reflectă reacţiile diferite ale apostolilor lui Iisus, la auzul cuvintelor „Unul dintre voi mă va trăda!”.
 
Multe din operele sale au rămas neterminate, deoarece, în timp ce lucra la o invenție sau la un tablou, îi veneau în minte alte și alte idei, astfel lăsa neterminat ce începea.
 
Deoarece avea partea dreaptă a corpului paralizată, în ultimii ani din viaţă, a desenat cu mâna stângă.

Ti-a placut articolul?

Comentarii