Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:48 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Știați că... În urmă cu 117 ani a început prima ediție a Turului Franței?

ro

01 Jul, 2020 00:00 1720 Marime text
  • Primul câștigător al Turului Franței a fost Maurice Garin (Franța).
 
Prima ediție a Turului Franței, prestigioasa întrecere de ciclsm, a început pe 1 iulie 1903. Competiția este una anuală și se dispută în Franța și în țările vecine.

Potrivit Wikipedia, Turul Franței, denumită și Marea Buclă, acoperă o lungime totală de peste 3.600 de kilometri și se întinde pe durata a trei săptămâni. Datorită prestigiului pe care l-a căpătat de-a lungul timpului, competiția atrage la start cicliști și echipe din întreaga lume. Ea este împărțită pe segmente zilnice, denumite etape. La finalul celor trei săptămâni, pentru fiecare concurent în parte se cumulează timpii obținuți în fiecare etapă pentru a se determina câștigătorul competiției. În fiecare zi, sportivul cu cel mai mic timp acumulat după sfârșitul zilei precedente îmbracă tricoul galben de lider al clasamentului general. Traseul competiției se modifică în fiecare an, dar ea se încheie întotdeauna la Paris. Începând cu anul 1975, ultima etapă se desfășoară de-a lungul bulevardului Champs-Elysees. 
Primul câștigător al Turului Franței a fost Maurice Garin (Franța), iar cel mai recent învingător este Christopher Froome (Marea Britanie). Cele mai multe victorii, câte cinci, le au Jacques Anquetil (Franța), Bernard Hinault (Franța), Miguel Indurain (Spania) și Eddy Merckx (Belgia).  
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii