Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
10:54 23 03 2023 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Știați că...? În această zi se năștea „mama modei din România”, Zina Dumitrescu

ro

16 Jun, 2021 00:00 1242 Marime text
  • Creatoarea de modă Zina Dumitrescu ar fi împlinit astăzi 85 de ani.

Zina Dumitrescu (născută Zenobia Bogoș, n. 16 iunie 1936, Ismail, România – d. 28 martie 2019, Ghermănești, Snagov, Ilfov, România) a fost o creatoare de modă din România, numită de manechinele și colegii din show-biz „mama modei din România”, potrivit wikipedia.org.
 
Zina Dumitrescu s-a născut în 1936 în orașul Ismail din Regatul României (azi în regiunea Odesa din Ucraina). După război familia s-a mutat la Pitești. Aici Zina a terminat liceul economic, apoi a intrat la Facultatea de Drept a Universității din București. Încă din primul an de facultate a început să lucreze ca manechin. La vârsta de 30 de ani a devenit directorul executiv al Casei de Modă Venus.
 
A lansat mai multe manechine care au devenit celebre: Crinuța Popescu, Daniela Androne, Eugenia Ștefan (Janine), Romanița Iovan, Bianca Brad, Dana Săvuică, Melek Amet. Tot Zina Dumitrescu i-a lansat pe Cătălin Botezatu și Liviu Ionescu. A creat zeci de colecții de modă, participând la festivaluri de modă din țară și din străinătate.
 
A fost căsătorită de trei ori, prima oară s-a căsătorit cu regizorul Marin Negreanu, tatăl fiului ei, Cătălin, apoi au urmat mariaje cu Nicolae Rădulescu Botică, secretarul Sectorului 1, și conferențiarul Costin Dumitrescu, decedat în 2009.
 
Ultimii ani din viață i-a trăit într-un azil de bătrâni din apropierea Bucureștiului. A decedat pe 28 martie 2019 singură în camera sa.
 
 
Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?

Comentarii