Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:42 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? Astăzi, salutaţi cel puţin zece oameni! Este Ziua Mondială a Salutului

ro

21 Nov, 2015 00:00 3270 Marime text
Pe 21 noiembrie, în fiecare an, este sărbătorită Ziua Mondială a Salutului (World Hello Day). Iniţiată de americanii Brian şi Michael McCormack, în anul 1973, ca formă de protest la conflictul izbucnit între Israel şi Egipt în acelaşi an, Ziua Mondială a Salutului reprezintă un instrument pentru menţinerea liniştii şi păcii în întreaga lume.
 
Salutul este prima manifestare de curtoazie cu care întâmpinăm pe cineva, iar obiectivul acestei zile este ca fiecare dintre noi să salutăm cel puţin zece persoane. Peste 30 de laureați ai Premiului Nobel pentru Pace se află printre personalitățile care au recomandat folosirea acestei zile ca un instrument la îndemâna oricărei persoane pentru a se implica în crearea și menținerea păcii.
 
În decursul anilor, formulele de salut s-au diversificat, iar în culturile de pe mapamond, au diferite semnificaţii. În Botswana, de exemplu, oamenii îşi ating palmele uşor, dar nu le strâng, în schimb, francezii, pe lângă strânsul mâinii, se sărută pe ambii obraji, la sosire, dar şi la plecare.
 
În România, forma de salut diferă în funcție de zonele geografice. De exemplu, unii ardeleni spun „servus”, iar în Cluj, Sibiu, Banat se folosește „ciau” sau „ceau”. Adolescenții folosesc numeroase formule de salut, precum „Salve!”, „Salut!”, „Noroc!”, „Hai, te-am pupat!”, sau mai recentele „Sal” sau „Hello”. Se folosesc și saluturi religioase: „Doamne ajută!”, „Domnul cu tine!” și „Hristos în mijlocul nostru!”, un salut vechi, de care puțină lume mai știe și la care se răspunde „Este și va fi mereu!”.
 
Sursa foto: wobm.com
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii