Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:48 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ştiaţi că...? 20 septembrie este ziua în care s-a născut George Coşbuc

ro

20 Sep, 2015 00:00 6302 Marime text
George Coşbuc, poetul care a încântat zeci de generaţii de elevi, tineri şi oameni iubitori de frumos, s-a născut la data de 20 septembrie 1866. A fost al optulea dintre cei 12 copii ai preotului greco-catolic Sebastian Coşbuc şi ai preotesei Maria.
 

Debutul publicistic a avut loc în anul 1884, când în revista "Tribuna" din Sibiu i se publica, sub pseudonimul C. Boşcu, "Filosofii şi plugarii". Dintre cele mai cunoscute poezii pe care le-a semnat, amintim "Iarna pe uliţă", "Nunta Zamfirei, "Trei, Doamne, şi toţi trei", "Pentru libertate", "Ţară avem şi noi sub soare", "El Zorab". Membru al Academiei Române, George Coşbuc a făcut parte din conducerea mai multor reviste, precum "Vatra", "Semănătorul", "Viaţa literară".
 
În plan personal, în 1895, George Coşbuc s-a căsătorit cu Elena Sfetea. Un an mai târziu, se naşte primul şi singurul lor copil, Alexandru. Momentul a fost unul extrem de fericit pentru poet. Însă, în 1915, într-un accident de maşină, Alexandru, în vârstă de numai 19 ani, îşi pierde viaţa.
 
Poezia sa aparține patrimoniului cultural național și, deși este considerat un poet care a scris poezii care se recitau la serbările școlare, creația sa îl recomandă drept un autor clasic al literaturii române. George Coşbuc a scris versuri pentru toate vârstele, pentru toate nivelurile de receptare şi înţelegere a mesajului poetic. Despre opera lui s-au scris zeci de studii, lucrări de doctorat şi licenţă.
 
George Coşbuc a încetat din viaţa la doar 51 de ani. La cinci zile de la moartea sa, Liviu Rebreanu mărturisea în ziarul "Lumina" din Bucureşti că scrisul lui Coşbuc "trăieşte şi va trăi cât va trăi neamul românesc".
 
Sursa foto: Wikipedia
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii