Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:40 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

voceaconstantei.ro Psihologul ne avertizează - Pericolul din spatele bolilor psihosomatice

ro

14 Oct, 2015 00:00 1514 Marime text



Multe dintre bolile cu care se confruntă societatea actuală sunt psihosomatice, adică sunt induse de stările noastre psihice precare, iar vindecarea lor se poate produce doar prin abordare integrativă, consideră psihologul psihoterapeut integrativ Maria Verdi.

Specialistul spune că starea naturală, de normalitate, a ființei noastre este fericirea, adică împlinirea tuturor nevoilor fundamentale, conform piramidei lui Maslow (nevoile fiziologice, nevoia de securitate, nevoile sociale, nevoile individuale, autorealizarea și nevoile spirituale), iar în momentul în care una dintre aceste nevoi nu este satisfăcută o perioadă de timp, mintea umană detectează disconfort, tensiune și induce starea de alarmă. “Din punct de vedere somatic, corpul simte tensiunea și o manifestă. Cu cât perioada de nesiguranță este mai mare în timp, cu cât deficitul este mai profund, cu atât mai mult, în corp, apar dezechilibrele. Ele se manifestă inițial că tensiuni, agitație, oboseală, dar cu timpul, induc boli organice. Este cunoscută expresia mens sana in corpore sano”, declară psihologul Verdi, directorul Centrului ReCreation Life.

Manifestarea bolilor psihosomatice

La  ora  actuală,  medicina  se  îndreaptă  spre  orientarea  psihologică  atât  în  privința factorului de risc sau declanșant, cât și în cea a considerării lui ca agent furnizor de sănătate. Știința a demonstrat deja că suferințele în plan psihologic generează nu doar boli psihice, ci și boli  somatice,  denumite  psihosomatice.  Acestea apar,  de  regulă,  atunci  când există discordanță între conștient și inconștient, iar atunci corpul transmite semnale de alarmă.  Aceste  semnale  sunt  tensiunile  fizice  și  nervoase,  traumatismele  fizice  sau psihologice și bolile organice sau  psihologice. Primul mod de exprimare este acela de a resimți o tensiune, un disconfort (de exemplu oboseală, tensiuni dorsale, dificultăți digestive, coșmaruri, tulburări  psihologice).  Este stadiul  normal de manifestare a tensiunii  interioare. Inconștientul exprimă ce se petrece. „Dacă persoana este deschisă și acceptă mesajul, la nivel conștient va face schimbări comportamentale și tensiunile dispar. Din păcate, la acest nivel, omul este puțin receptiv.  Și pentru că nu este auzit,  inconștientul  trebuie să recurgă la alte mesaje de tipul traumatismelor  și  bolilor  pentru  a  se  face  auzit”,  declară  Maria  Verdi, directorul  Centrului ReCreation Life. Traumatismele, explică psihologul, apar, de obicei, la nivelul părților expuse exteriorului pentru a produce deblocarea, eliberarea tensiunilor (membre, bust, cap) și pot fi de intensitate minoră sau majoră, cu durată scurtă sau mai lungă de timp. Când nici la acest nivel nu este înțeles mesajul, apar bolile organice, psihologice sau ambele. “Bolile interne (boala ulceroasă, infarctul  miocardic  și  alte  forme  clinice  ale  bolii  cardiace  ischemice,  poliartrita  reumatoidă, spondilita anchilozantă, bolile alergice – astm, dermatita atopică), bolile dermatologice (pelada, psoriazisul), bolile infecțioase (tuberculoza, zona zoster,  hepatita de tip A), bolile metabolice (diabetul  zaharat,  obezitatea,  anorexia),  neoplasmul,  bolile  endocrine  (boala  Basedow, nanismul,  amenorea  de  stress,  hipocoticismul  cronic).  Acestea  sunt  parte  din  bolile psihosomatice, cele mai des întâlnite.

Atunci când vorbim despre oamenii optimiști și cei pesimiști apare și întrebarea cine sunt mai predispuși la apariția acestor boli. Din punct de vedere al atitudinii față de lumea înconjurătoare, psihologul este de părere  că  persoanele  pesimiste  sunt  mult  mai  predispuse  la  boli  psihosomatice  decât  cei optimiști.  “Omul optimist este o persoană activă, nu un visător pasiv, așa cum fals se induce această opinie. Este angrenat atât pentru starea lui de bine, cât și  a celorlalți.  Optimiștii  au încredere în ei, atrag simpatii și suportul necondiționat al celor din jur. Ei sunt magneți pentru lucrurile  bune  care  se  produc  și  devin  modele  de  urmat.  Optimismul  este  benefic  pentru sănătate, fericire, putere de muncă, succes, relații armonioase. Optimismul ne menține în stări tonice, pozitive, creatoare.

Optimistul  este  cel  care  are  o  inteligență  emoțională  mărită.  “El vede în orice conjunctură, o oportunitate. Hormonii secretați atunci când suntem optimiști, sunt hormonii fericirii. În situația pesimistului, acesta este o ființă închisă afectiv, vede jumătatea goală a paharului, în orice  conjunctură  vede  doar  probleme.  Este  predispus  către  anxietăți,  către  depresie.  Prin starea dominant pesimistă, atrage stări rele, boli”,  declară  psihologul psihoterapeut integrativ Maria Verdi.

Cea mai eficientă metodă de vindecare

Specialistul Verdi ne spune că boala este semnalul de alarmă, care ne vorbește despre ce se petrece în interiorul nostru. Aceasta ne permite să ne eliberăm tensiunile acumulate și, în acest sens, rolul important îl are supapa prin care vindecăm. Se poate recurge la metoda alopată (medicamente chimice), însă dacă se apelează doar la varianta alopată, și nu este  vindecată  cauza bolii, apariția peste ani a unei boli incurabile nu ar trebui să mire pe nimeni. Boala reprezintă inconștient sau nu,  o  permanență  a  eșecului  sau  incapacității  de  a  înțelege,   de  a  accepta  sau  a  resimți tensiunile interioare.

Cea mai eficientă metodă de tratare a bolilor psihosomatice, și singura de altfel, ne spune psihologul psihoterapeut integrativ Maria Verdi este prin abordare integrativă, efectuată cu succes de către echipa de specialiști,  formată din  medici  cu o solidă pregătire psihologică,  medicină  de  familiei  sau  specialitățile  medicale  și  chirurgicale,  psihologi psihoterapeuți și psihiatri de legătură.

Sursa: voceaconstantei.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii