Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:47 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sănătate Urzica, alimentul și remediul minune

ro

18 Mar, 2015 00:00 2463 Marime text
Planta sălbatică ce crește în zone cultivate sau necultivate în grădini, izlazuri, pe lângă drum sau în păduri are utilizări terapeutice în medicina umană şi veterinară, cultă şi tradiţională. Folosită ca plantă medicinală încă din Evul Mediu, seminţele constituie un bun remediu natural.

Atunci când este foarte tânără și plină de sucuri, urzica are valoare alimentară. Mai importantă decât valoarea alimentara a urzicii este și valoarea ei medicinală.

Pentru uz medicinal, de la urzici se culeg frunzele și rădăcinile. Din aceste părți ale plantei se poate prepara infuzie, dar și decoct, sirop, suc proaspăt, loțiune tonică sau piure. Proprietățile terapeutice ale urzicii sunt cunoscute încă din antichitate când oamenii se tratau de reumatism prin biciuirea locului afectat cu mănunchiuri de urzici. Astăzi știm despre urzică faptul că are un complex de vitamine B12, C, E, B2, K, ulei esențial, ulei gras, provitamina A, siliciu, acid galic și formic, lecitină, mucilagii. Perișorii urzicanți conțin histamină, acetilcolină, dar și o substanță care determină contracția mușchilor netezi. Se spune că urzicăturile sunt provocate tocmai de amestecul de acetilcolină și histamină. Urzica este considerată o plantă medicinală excepțională, având proprietăți diuretice, astringente, antiseptice, depurative, emoliente, expectorante, tonice, revitalizante, detoxifiante, antidiareice, vitaminizante, hipoglicemiante, cicatrizante, antitusive, dar și hrănitoare. Urzica este, practic, una dintre cele mai complete plante medicinale cu peste douăzeci de denumiri, fapt rar întâlnit printre plantele medicinale.

La ce poate fi folosită urzica

Cu suc de frunze proaspete de urzică se poate face o detoxifiere majoră a organismului. De asemenea, urzica impulsionează activitatea ficatului, precum și pe cea din tractul gastro-intestinal. O descoperire importantă este cea privind rolul urzicii în stimularea creșterii părului.

Preparatele din urzică se aplică în dizenterie, reumatism, litiaza renala, guta, bronșite, hemoroizi, hemoragii interne, hemoragii uterine, tulburări digestive, avitaminoze, diabet zaharat, răni greu vindecabile, ulcer varicos, obezitate, eczeme rebele, psoriazis, seboree, precum și în cura depurativă și revitalizantă de primăvara.

Ce probleme pot fi tratate

Infertilitatea este una dintre afecțiunile care pot fi tratate în mod natural cu urzică, în mod deosebit la femei. Cine dorește să conceapă un copil mai repede, poate începe o terapie naturistă cu urzică cu aproximativ trei luni înainte de momentul ales pentru concepție. Urzica are proprietăți spectaculoase, îmbunătățind activitatea aparatului reproducător feminin pe tot parcursul unui ciclu menstrual și asta pentru că este o plantă bogată în clorofilă și minerale care stimulează sistemul hormonal și pregătește corpul pentru sarcină.

Tot pentru femei, urzica este o plantă minune pentru persoanele aflate la menopauză, ameliorând simptomele care apar în această perioadă.

Există și restricții

Chiar dacă are nenumărate întrebuințări benefice organismului uman, există și unele restricții cu privire la folosirea acestei plante. Un consum exagerat de mâncăruri sau băuturi preparate din urzică ar putea duce la un dezechilibru electrolitic din cauza efectului diuretic pe care îl au acestea. De asemenea, dacă sunteți lăuză, medicul va interzice consumul de urzică deoarece proprietățile acesteia pot trece în lapte, ceea ce ar putea dăuna bebelușului prin accentuarea colicilor. Femeile gravide ar trebui să evite și ele consumul de mâncăruri și băuturi din urzică, mai ales în ultimele luni de sarcină deoarece se spune că aceasta planta generează contracții ale uterului.

Urzicile aflate la maturitate se evită ca materie primă pentru preparate fitoterapeutice, pentru că toxinele care rezistă chiar la fierbere pot produce iritații la nivelul tegumentelor, al mucoasei gastrice și al mucoasei căilor urinare.

Preparatele din urzică nu se administrează la copiii sub doi ani. Pentru copiii mai mari și la vârstnicii peste 65 de ani, se va începe cu preparate mai puțin concentrate.

De regulă, atunci când se urmează un tratament cu urzică, se recomandă introducerea de potasiu în alimentația zilnică.

Sursa: Voceaconstantei.ro
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii