Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:50 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

voceaconstantei.ro Sfatul medicului - acneea, de la cauze la tratament

ro

15 Apr, 2015 00:00 3448 Marime text


Mediul în care trăim, alimentaţia mai puţin sănătoasă pe care am adoptat-o în ultimii ani, dar şi stilul de viaţă mult mai alert faţă de cel de acum 20 de ani ne-au influenţat negativ funcţionarea organismului şi, implicit, a învelişului exterior al corpului uman, pielea. O piele inestetică este primul impact pe care ceilalţi îl văd la o persoană şi influenţează vrând-nevrând viaţa profesională şi personală. Una dintre afecţiunile supărătoare la nivelul pielii feţei este acneea. Despre cum să o tratăm, ce dietă trebuie să urmăm în timpul tratamentului, dar şi după terminarea lui, ne-a vorbit Gheorghe Nicola, medic specialist dermato-venerice, unul dintre specialiştii de marcă pe care Constanţa îi are în acest moment.

Este bine ştiut faptul că acneea este o afecţiune frecvent întâlnită, în mod special la adolescenţi. Aproape 90% dintre aceştia prezintă leziuni de acnee, la unele persoane leziunile sunt în număr mic, la altele în număr foarte mare. Această problemă apare de cele mai multe ori din cauza unei mici disfuncţii în sfera ovariană. „Apare în adolescenţă, dar întâlnim cazuri de acnee şi la vârste extreme: şi la nou născut – acneea neonatală, dar şi la femeia matură, după 40 de ani, aşa-numita acnee tardivă. Toate aceste cazuri, de la extreme, întăresc ideea specialiştilor că această afecţiune inestetică are o origine hormonală. Sunt câteva argumente care întăresc această idee, cum ar fi faptul că apare premenstrual, se intensifică premenstrual sau uneori după ciclul menstrual. De multe ori, o ecografie genitală ne arată care este şi cauza reală a afecţiunii, de multe ori este vorba despre chisturi ovariene sau despre o mică disfuncţie generată de o anexită cronică, de exemplu. Fiind o afecţiune hormonală în terapie folosim şi medicamente cum ar fi anticoncepţionalele, doar unele, cum ar fi Yasmine, dar şi Diane 35 şi Belara. Acestea acţionează favorabil în sfera acneei. De asemenea, sunt folosite şi antibioticele, doxiciclina şi azitrox. Dozele şi perioada de tratament diferă de la o persoană la alta”, a precizat specialistul.

Alt medicamente foarte eficiente, dar cu efecte secundare destul de numeroase sunt Roaccutane şi Sotret. Medicul dermatolog menţionează faptul că acestea trebuie luate doar sub supraveghere medicală şi doar la recomandarea medicului specialist. „La aceste medicamente, producătorul specifică faptul că se foloseşte un miligram pe kilogram corp. Spre exemplu, dacă o persoană are 70 de kilograme, ar trebui să-i dăm şapte tablete pe zi, ceea ce atrage efectele adverse ale medicamentului, mai ales în perioade reci ale anului. Dintre acestea, sunt amintite descuamarea şi fisurarea buzelor şi un anumit grad de uscăciune a pielii. Din acest motiv, eu, ca medic dermatolog, folosesc doze mult mai mici şi îmi argumentez această doză mai mică pentru a diminua efectele secundare şi adverse care apar”, a mai medicul Gheorghe Nicola. Tratamentul ideal de urmat este de cinci luni, ultima lună urmându-se cu o doză unică de întreţinere. La această schemă de tratament, riscul de recidivă după întreruperea administrării este foarte mic. Sunt rare cazurile de recidivă după o perioadă de doi ani, însă aceste situaţii sunt puse întotdeauna pe seama faptului că tratamentul a fost întrerupt. Trebuie neapărat menţionat faptul că, dacă se va folosi acest medicament, pacienta nu trebuie să rămână însărcinată în următorii doi ani de la începerea tratamentului, iar bolnavii trebuie avertizaţi din timp în legătură cu această situaţie.

Cum se curăţă corect faţa cu acnee

Despre terapiile locale folosite sunt numeroase. Există diferite soluţii, loţiuni, creme, geluri pentru această problemă . Este foarte importantă curăţirea tenului cu un gel spumant special. Medicul dermatolog Gheorghe Nicola ne-a explicat care este modalitatea corectă de a folosi un gel spumant astfel încât acesta să acţioneze la nivelul pielii: „Tenul trebuie udat din abundenţă cu apă călduţă, în mod repetat pentru a deschide porii, după care se pune pe palmele ude o cantitate mică de gel spumant, se aplică pentru a se forma spuma şi, mai apoi, se freacă faţa. Seara se acţionează un minut cu acest gel şi dimineaţa doar jumătate de minut, pentru că interesul este acela de a curăţa excesul de sebum. Ulterior, se aplică fie o cremă dermato-cosmetică, fie una de peeling. Se aplică doar seara”.

Trebuie menţionat faptul că, pe durata tratamentului extern, fondul de ten trebuie folosit cu stricteţe, de preferat cât mai puţin. „Există tendinţa, justificabilă la un moment dat, de a masca cu foarte mult fond de ten imperfecţiunile, dar acest lucru nu este recomandabil”, mai spune medicul dermatolog.

Eficienţa este mare atunci când se foloseşte şi terapie externă, dar şi cea internă. Se mai pot folosi şi alte terapii în acest sens, cum ar fi expunerea la o lampă cu ultraviolete, ca mijloc adjuvant de tratament. Eficienţa însă este puţin mai mică dacă se foloseşte monoterapia.

Ce excese trebuie evitate

În ceea ce priveşte alimentaţia persoanei care are acnee, există câteva alimente care trebuie evitate în perioade cu acnee severă care nu sunt recomandate. Dr. Nicola le recomandă bolnavilor să evite excesul de ciocolată şi toate derivatele, cafeaua, alimentele picante şi grase. Produsele lactate nu sunt interzise, însă trebuie evitate laptele şi smântâna cu grăsime multă. Se recomandă pacienţilor cu această afecţiune să respecte o dietă care să vizeze mai puţin alimentele menţionate mai sus, pe toată perioada tratamentului, dar şi după terminarea lui.

La categoria mituri şi legende intră şi ideea potrivit căreia viaţa sexuală este direct proporţională cu apariţia acneei. Medicul dermatolog Gheorghe Nicola ne spune că nu există nicio legătură între cele două lucruri, doar alimentaţia este singura care poate influenţa apariţia şi atenuarea acestei afecţiuni.

Sursa: voceaconstantei.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii