Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:35 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

voceaconstantei.ro Remedii naturiste - Pirul, o buruiană cu leacuri multiple

ro

21 May, 2015 00:00 3024 Marime text


Se cultivă destul de simplu, la tine acasă iar efectele minunate pe care le poate avea sucul din această plantă te va lăsa fără cuvinte. Şi fără prea multe drumuri la farmacie pentru că efectele pe care le are asupra afecţiunilor corpului sunt multiple.

Este cea mai la îndemână formă de terapie cu clorofilă şi funcţionează ca un dezinfectant, distrugând bacteriile din sânge, limfă şi alte ţesuturi. Deoarece conţine toţi aminoacizii necesari organismului, este o proteină completă, fiind considerat de nutriţionişti un fel de mâncare de sine stătător. Pirul acţionează diuretic şi tratează infecţiile urinare, stările gripale şi celulita. Însă nu se opreşte doar aici. Are proprietăţi antimicrobiene, de tonifiere şi întărire ale sistemului osos, şi ameliorează bolile de rinichi şi ficat.

Puţini sunt oamenii care nu au auzit de pir sau nu-l recunosc (mai ales cei care au copilărit la ţară). Este o plantă ierboasă, târâtoare, ramificată în toate direc­ţiile, netedă, de culoare gălbuie-lucitoare, lung de câţiva metri.

Deoarece pirul este crescut din seminţe de grâu şi extras înainte ca acestea să se formeze, el nu conţine gluten. Este una din cele mai bogate surse de vitaminele A, C, E si K şi conţine un spectru echilibrat şi complet de vitamine B recunoscute pentru distrugerea celulelor canceroase fără să le afecteze pe cele normale. De asemenea, are în componenţă calciu, fosfor, magneziu, sodiu, sulf, zinc şi potasiu în proporţii echilibrate, organice şi de înaltă calitate. Este una din plantele care oferă fier organic pentru îmbunătăţirea circulaţiei sangvine şi conţine 92 din 102 minerale cunoscute ca fiind oferite de plante care cresc în pământ. Reduce presiunea arterială şi este foarte asemănător structurii moleculare chimice a globulelor roşii, crescând astfel capacitatea sangvină de a transporta oxigen către toate celulele corpului. Consumul acestei plante ajută la curăţarea ficatului, combate probleme glicemice, luptă împotriva toxinelor care încetinesc metabolismul corpului nostru, ajută la vindecarea rapidă a rănilor. Şi poate unul dintre cele mai importante efecte pe care le poate avea în aceste timpuri, este creşterea rezistenţei noastre la radiaţii.

60 ml de suc de pir = 2,26 kg de suc de legume

Sucul de pir este cel mai nutritiv fel  mâncare pe care îl poţi avea la îndemână. Este suficient să consumi doar 60 ml de suc de pir de două ori pe zi, pe stomacul gol, urmate de 15-20 de minute fără să mai consumi nimic pentru ca digestia să aibă loc înainte de a consuma alt fel de mâncare sau lichide. Cel mai bun mod de a consuma sucul de pir este de a face o mică gargară cu el pentru a se amesteca cu enzimele digestive înainte de a fi ingerat. Poţi face suc din pir cu ajutorul unui storcător şi poţi, de asemenea, să îl consumi mestecat, punând miezul deoparte.

Este recomandat să bei o porţie de doar 60 ml, această cantitate de suc de pir este echivalentă cu 2,26 kg de suc de legume. Sucul de pir este foarte puternic si concentrat. Chiar şi 30 ml îţi pot produce o stare de ameţeală, dar aceasta se va manifesta doar la începutul unei alimentaţii cu pir, urmând să cureţe cu adevărat stomacul, ficatul, pancreasul şi sistemele circulatorii.

Cum îl cultivi

Seminţele de pir se ţin la înmuiat în apă timp de o zi. Apoi se pun seminţele într-o sită, acoperită cu o bucată de pânză şi se clăteşte-le de două ori pe zi. După două zile, seminţele vor încolţi. Într-un recipient ceramic sau din plastic biodegradabil care conţine 2 cm de mix organic de creştere pentru plante, se întind seminţele încolţite şi se udă de două ori pe zi.

După şapte – nouă zile pirul va avea deja 20 – 25 cm în înălţime. Planta se va culege cu mâna, nicidecum cu un instrument din metal. Pentru o nouă cultură de pin se foloseşte mereu sol nou şi germeni noi pentru că al doilea rând de pir va avea doar 50% din valorile nutriţionale faţă de primul. Planta trebuie să primească suficientă lumina, dar nu trebuie lăsat direct la lumina soarelui. Temperatura ideală pentru a creste pir este cuprinsă între 18 şi 24 grade Celsius.

Nu numai frunzele se pot folosi. Şi tulpina de pir are efecte grozave. Rizomii de pir sunt bogaţi în principii active, pre­cum inulina, inozitolul, vitaminele A şi B. Pentru a putea fi folosiţi, aceştia se spală foarte bine în mai multe ape și se curăță de coajă., după care se lasă să se usuce, se mărunțește și se macină prin râșnița de cafea. La 250 ml de apă clocotită se adaugă 1-2 lingurițe de pulbere și se lasă la infuzat 10 minute. Se strecoară și se bea cald câte o cană de 3 ori pe zi. Simptomele gutei sau ale reumatismului sunt ameliorate dacă se urmează o cură de 15 zile cu această  infuzie din pir.

Sursa: voceaconstantei.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii