Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
04:37 17 06 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

De luni, grevă generală în spitalele din țară. Peste 2.900 de sindicaliști protestează la Constanța

ro

28 Oct, 2016 00:00 1108 Marime text
După ce săptămâna trecută personalul medical din Constanța care face parte din Sindicatul Sanitas au protestat, alături de colegii din toată țara, organizând grevă de avertisment timp de două ore, aceștia au anunțat că de luni, 31 octombrie, declanșează grevă generală dacă nu vor primi un răspuns din partea Ministerului Sănătății.
 
Sindicaliștii au cerut încă de săptămâna trecută includerea în OUG 20/2016 a salariaților din asistența socială (personal contractual și funcționari publici), personalul TESA, funcționari publici din DSP-uri și personalul medical și auxiliar sanitar din creșe, diminuarea diferențelor salariale existente între unitățile clinice și neclinice în sensul creșterii salariilor personalului din unitățile neclinice, aplicarea sporurilor la salariul de bază din luna august 2016, dar și negocierea unei legi de salarizare specifice sectorului sanitar și de asistență socială.
 
De asemenea, asistenții medicali au solicitat diminuarea diferențelor salariale existente între asistenții medicali cu studii superioare, studii superioare de scurtă durată și studii postliceale, în sensul creșterii salariilor personalului cu studii postliceale și studii superioare de scurtă durată, aprobarea unui regulament de sporuri adaptat condițiilor actuale de muncă și elaborarea unui normativ de personal în concordanță cu legislația europeană care să permită efectuarea unui act medical de calitate în sistemul de sănătate și de asistență socială, precum și finanțarea corespunzătoare a sistemului sanitar și de asistență socială.
 
Cum ministerul nu a oferit niciun răspuns mulțumitor sindicaliștilor, reprezentanții Sanitas au transmis într-un comunicat recent că de luni începe greva generală. Miercuri, 26 octombrie a avut loc ședința Consiliului Național al Federației Sanitas, care a analizat impactul și rezultatele acțiunilor sindicale din ultima lună.
 
„Având în vedere atitudinea cel puțin indiferentă a guvernanților și în același timp creșterea nivelului de nemulțumire a colegilor nedreptățiți ca urmare a punerii în aplicare a OUG 20 și 43/2016, Consiliul Național a decis respectarea calendarului de acțiuni stabilit la ședința din septembrie. Astfel, luni, 31 octombrie 2016, membrii noștri de sindicat vor intra în grevă generală.
 
Ne cerem scuze anticipat față de toți pacienții care într-un fel sau altul vor fi afectați de acțiunile noastre și facem apel la fiecare dintre aceștia să aibă minimă răbdare și înțelegere față de colegii noștri care nu doresc decât să reclădească demnitatea lucrătorilor din sistemul sanitar public de stat. În același timp, facem un nou apel către toate partidele politice parlamentare să dea dovadă de maturitate și să își asume repararea inechităților și nedreptăților inacceptabile generate de cele două ordonanțe de urgență criticate - 20/2016 si 43/2016 -, în cel mai scurt timp posibil, putând astfel să deblocheze activitatea în sistemul sanitar public de stat“, au transmis reprezentanții Sanitas în comunicat.
La Constanța, 2.920 de sindicaliști au semnat pentru a participa la proteste.

Ti-a placut articolul?

Comentarii