Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:20 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Centrulnatura.ro Tusea la copii. Cauze și remedii

ro

18 Feb, 2022 00:00 2394 Marime text
  • Tusea este una din cauzele de baza pentru care ajung micii pacienti la cabinet. 


Deseori parintii încep tratamente antitusive din proprie initiativa, uitând ca tusea, ca si febra, este un mecanism de aparare fiziologica fata de o agresiune a cailor respiratorii, de origine variata: microbi, virusi, aer rece, praf, fum de tigara, gaze de esapament etc. Ea are drept scop curatarea de secretii si corpi straini din arborele traheobronsic si eliminarea mucusului care se aduna ca urmare a procesului de aparare al mucoasei respiratorii proprii.

Cauzele tusei pot fi foarte diferite: rinofaringita, alergia, astmul bronsic, bronsita, laringita, pneumonie, inhalarea unui corp strain, tuberculoza pulmonara, tumori benigne, cancer pulmonar ori ganglionar sau poate avea cauza psihogena (sa apara ca un tic). La copii, cauzele cele mai frecvente sunt iritative, inflamatorii sau infectioase.
 
De aceea este preferabil sa mergem cu copilul la medic, pentru a determina cât mai repede cauza tusei si a realiza un tratament eficient. Pâna ajungem la medic, mai ales ca majoritatea racelilor se pornesc la sfârsit de saptamâna, mai precis vineri seara, sa încercam sa ajutam copilul cu câteva remedii homeopatice.
Remediile homeopatice sunt foarte usor de administrat la copii, au efecte relativ rapide atunci când sunt bine indicate, nu prezinta efecte secundare si se pot da în acelasi timp cu alte medicamente necesare în tratamentul unei infectii (cu anti-termicele sau chiar cu antibioticele, daca este cazul).

Pentru tusea productiva (plina, grasa, cu secretii, cu expectoratie, la copilul care hârâie si i se aud secretiile în piept) putem avea urmatoarele variante:

– daca tusea se agraveaza LA CULCARE SI LA TREZIRE, dam copilului Kalium bichromicum 9CH, 3 granule de trei ori pe zi, mai ales daca tusea e în chinte (adica în episoade), cu expectoratii vâscoase. Secretiile copilului, atunci când exista si secretii nazale sunt galbui-verzui, lipicioase, aderente de mucoase si foarte greu eliminate, prin eforturile de suflat nasul sau de tuse.
– daca tusea e predominant NOCTURNA, exploziva, iar copilul se trezeste si chiar vomita în cadrul crizei de tuse noaptea -îi dam Corallium rubrum 9CH. Pentru un efect rapid, mai ales pe timpul noptii, dizolvam 3 granule din remediu în 4 lingurite cu apa si îi dam copilului câte o lingurita din 10 în 10 minute, cele 4 doze. Se poate repeta administrarea, functie de starea copilului. În timpul zilei, vom administra 3 granule de 3 ori pe zi, minim 7 zile, cât dureaza viroza respiratorie.
– putem prescrie Kalium carbonicum 9CH, 3 granule de 3 ori pe zi, la o tuse cu expectoratie dificila, putin abundenta, cu senzatia de sufocare. Copilul sta numai în sezut, pentru ca asa respira mai bine, este transpirat pe tot spatele si are o stare generala de slabiciune si oboseala.
– Daca tusea e productiva si continua – ZIUA SI NOAPTEA – remediul indicat este Ipeca 9CH, 3 granule de 3 ori pe zi. Tusea de Ipeca este cu expectoratie abundenta, senzatie de sufocare, chiar cu varsaturi în cadrul accesului de tuse. Caracteristica remediului este aspectul limbii copilului, care este foarte curata, în ciuda starii proaste si a simptomelor accentuate.
– Se poate prescrie Blatta orientalis 9CH, 3 granule de 3 ori pe zi, daca tusea productiva, continua, ziua si noaptea se însoteste de jena în respiratie sau “suieratului” (wheezing-ului).
Pentru tusea seaca (uscata, în crup) avem indicate alte remedii homeopatice:
– daca tusea se agraveaza NOAPTEA, putem ajuta copilul cu Aconit 9CH, mai ales daca are si febra ridicata, cu debut brutal, catre miezul noptii, cu sete intensa, piele uscata, fara transpiratie si cu o teama intensa de moarte. Copilul practic se sufoca din cauza tusei uscate si este extrem de agitat. În aceasta situatie se vor dizolva 3 granule din remediu în jumatate de ceasca de cafea cu apa si din aceasta se va administra câte o lingurita din 5 în 5 minute, iar pe masura ce se amelioreaza starea copilului, din 10 în 10 minute si se rareste pe masura ce el îsi revine.
– O tuse uscata, iritanta, sâcâitoare, care apare în special noaptea si trezeste copilul din somn se trateaza cu Drosera 9CH, 3 granule de 3 ori pe zi, mai ales daca crizele de tuse se însotesc de varsaturi
– Atunci când apare sufocarea sau daca s-a administrat Aconit si copilul nu a raspuns în primele 30 minute, se recomanda Spongia 9CH, fie dizolvata în apa si administrata la 10 minute interval, în crizele nocturne de tuse uscata cu sufocare, fie 3 granule de 3 ori pe zi, în caz de tuse ragusita, cu senzatie de sufocare
 
– Tot pentru tuse uscata, nocturna, însotita si de nas înfundat, anxietate si transpiratii, putem administra Sambucus 9CH, 3 granule de 3 ori pe zi, 5-7 zile
– Când copilul are febra mare, oscilanta, cu transpiratii profuze si mucoase rosii, congestionate (adica are gâtul rosu intens, iar buzele sunt la fel de rosii): Belladonna 9CH, 3 granule de 3 ori pe zi. La febra care raspunde la remediul homeopatic Belladona, capul si corpul copilului sunt foarte fierbinti si extremitatile sunt reci.
– La o tuse seaca, cu febra, mucoase uscate, sete intensa pentru cantitati mari de apa (copilul bea efectiv câte o cana întreaga odata) si agravare la cea mai mica miscare (tuse agravata la înghitit, care este miscarea epiglotei, sau tuse la o schimbare a pozitiei în pat) – îi dam Bryonia 9CH, 3 granule de 3 ori pe zi. .


Între timp, încercam sa ajungem cu copilul la cabinetul medical, caci medicul va face tot posibilul sa trateze copilul dumneavoastra, nu doar tusea lui! Multa sanatate!

Sursa text: www.centrulnatura.ro

Sursă foto: Pixabay


 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii