Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:35 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Centrul natura Madrono, un fruct puțin cunoscut și foarte util pentru sănătate

ro

01 Oct, 2021 00:00 3307 Marime text
  • Se poate consuma crud, fiind foarte digestiv
  • Studii științifice mai recente i-au atribuit acțiuni cardioprotectoare datorită conținutului ridicat de taninuri și flavonoide
 
Un fruct puțin cunoscut și foarte util pentru sănătate este madrono, fructul arbustului denumit ”Arbutus unedo”, cu frunze perene, de culoare verde închis, originar pe litoralele Europei meridionale.
 
Acest arbore înflorește în luna octombrie și fructifică în luna octombrie, a anului următor. Fructul matur are o culoare roșie intensă, atunci când este bine copt. Madrono conține 10%  glucoză, fiind folosit pentru jeleuri, marmalade și dulcețuri, datorită conținutului crescut de pectină și acid malic.
 
Se poate consuma crud, fiind foarte digestiv. Gătit, este folosit mult în bucătăria spaniolă în salate de fructe tropicale, dar și lângă feluri de carne.
 
Arbutus unedo este o plantă din familia Ericaceelor (alături de merișor, afin și altele). Este un arbust foarte răspândit în peninsula iberică, fiind mult studiat de botaniști precum Mariano del Amo (1832), Miguel Colmeiro (1887) și Pierre Edmond Boissier (1837).
 
Studii științifice mai recente i-au atribuit acțiuni cardioprotectoare datorită conținutului ridicat de taninuri și flavonoide.
 
Cercetători din Turcia și Finlanda au identificat principalele component ale plantei responsabile de aroma sa specifică: fructoză – 27,8% din greutatea sa uscată, glucoză (21,5%), zaharoză (1.8%) și maltoză (1,11%), acizi nevolatili precum acid malic, acid fumaric și acid galic, bioflavonoide (anociani, isoquercitina).
 
Se poate consuma cu tot cu coajă. Când sunt bine coapte,  se poate consuma o caserolă plină de astfel de fructe minunate – care dau sațietate și țin loc de o masă consistentă!
 
Este un alt fruct ALCALIN important de cunoscut, pentru cei care doresc să-l adauge în dieta fructariană mai diversă.
 
Madronos sunt în plin sezon în luna octombrie, la final și începutul lunii noiembrie și pot fi culese în sălbăticie, pe munți și dealuri – peste tot în sudul Spaniei.
 
Nu încetează să mă uimească diversitatea, varietatea și bogăția Naturii, ce ne dăruiește necontenit fructele sale – peste tot, pe tot globul!
 
Sursa text și foto: Centrul Natura 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii