Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
10:24 18 07 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce cauzează apariţia pietrelor la rinichi

ro

29 Oct, 2016 00:00 1097 Marime text
Femeile în vârstă ale căror diete includ prea puţin calciu şi prea puţină apă - sau prea multă sare - prezintă un risc ridicat de a dezvolta pietre la rinichi, potrivit unui studiu publicat de curând în Statele Unite. Pietrele la rinichi apar atunci când urina conţine mai multe substanţe capabile să cristalizeze - calciu, acid uric şi un compus numit oxalat - decât cantitatea maximă din aceste substanţe ce poate fi diluată de fluidele din corp.
 
Cercetătorii au descoperit că, în cazul a peste 78.000 de femei americane cu vârstele cuprinse în intervalul 50-70 de ani, riscul de apariţie a calculilor renali a scăzut atunci când consumul de calciu şi de apă a crescut. Pe de altă parte, acelaşi risc a crescut odată cu creşterea consumului de sare.
 
Medicii le-au spus multă vreme persoanelor cu predispoziţia de a dezvolta pietre la rinichi să bea mai multe lichide, întrucât în acest fel vor dilua substanţele care conduc la apariţia pietrelor. Reducerea nivelului de sare din alimentaţia zilnică poate fi la rândul ei benefică, întrucât o concentraţie prea mare de sodiu conduce la creşterea concentraţiei de calciu din urină.
 
Întrucât cele mai multe dintre pietrele la rinichi conţin calciu, medicii au crezut că reducerea calciului din organism ar putea fi benefică.
 
Însă studiile din ultimii ani au sugerat faptul că produsele lactate - bogate în calciu - pot avea în realitate un efect protector asupra rinichilor. Medicii recomandă totuşi persoanelor predispuse la calculi renali să evite să ia suplimente de calciu.
 
Studiul cercetătorilor americani, publicat în Journal of Urology, confirmă acele norme ale înţelepciunii convenţionale.
 
Medicii au fost interesaţi în special de concentraţia de calciu din organismele femeilor în vârstă, care prezintă un risc mai mare de subţiere a oaselor şi de fracturi, a precizat medicul Mathew Sorensen, urolog la University of Washington School of Medicine din oraşul american Seattle, coordonatorul studiului.
 
Studiul a fost realizat pe un eşantion de 78.293 de femei americane, a căror stare de sănătate a fost monitorizată timp de opt ani. În această perioadă, 2,5% dintre ele - una din 40 - au fost diagnosticate în premieră cu pietre la rinichi.
 
Pentru femeile care primeau cele mai mari cantităţi zilnice de calciu, riscul de dezvoltare a pietrelor la rinichi a fost cu 28% mai mic, în comparaţie cu femeile care primeau cele mai mici cantităţi de calciu în dieta zilnică. În medie, femeile primeau circa 800 de miligrame de calciu pe zi.
 
Femeile care primeau cele mai multe fluide prezentau un risc de calculi renali cu 20% mai scăzut în comparaţie cu femeile care primeau cele mai mici cantităţi de lichide într-o zi. Consumul mediu de lichide a fost de 1,5 litri pe zi.
 
În schimb, mai mult sodiu înseamnă un risc mai mare. Femeile care primeau cele mai mari cantităţi de sare în dietă prezentau un risc de calculi renali cu 61% mai mare în comparaţie cu femeile care primeau cele mai mici cantităţi de sodiu.
 
Cele mai mari surse de sodiu din alimentaţia publică sunt alimentele de tip fast-food, carnea procesată şi alimentele din conserve.

Ti-a placut articolul?

Comentarii