Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:44 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Inedit. Spaţii de parcare dedicate în exclusivitate femeilor. În ce țară a fost luată această măsură

ro

09 Jan, 2018 22:01 1720 Marime text
Semnalizate prin indicatoare imprimate cu un toc de pantof negru pe un fundal roz, spaţiile de parcare dedicate în exclusivitate femeilor, mai late decât cele obişnuite, au stârnit controverse pe tema discriminării sexuale în media de socializare din China, informează marţi Xinhua citată de Agerpres.ro. 
 
Locurile de parcare amenajate în spaţiile pentru servicii din apropierea autostrăzilor din zonele Jiande şi Tonglu, situate în provincia Zhejiang din estul Chinei, sunt de 1,5 ori mai late decât cele obişnuite, culoarea şi simbolul de pe semnele instalate în dreptul lor indicând faptul că acestea sunt ''doar pentru femei''.
 
Weibo, cel mai important site de microblogging din China, a fost inundat de mesaje pe tema locurilor de parcare pentru persoanele de sex feminin, mulţi utilizatori susţinând că acestea perpetuează stereotipul conform căruia şoferiţele ar fi mai puţin experimentate în comparaţie cu bărbaţii.
 

''Este sexism pur. Parcarea depinde de abilităţile de conducere, nu de sex'', a scris pe Weibo unul dintre utilizatori care se semnează 'youyouzizi', potrivit sursei citate.

 
Totuşi, multe dintre utilizatoarele de sex feminin ale reţelei sunt de părere că aceste locuri de parcare demonstrează preocuparea faţă de persoanele aflate în nevoie şi susţin că mesajele ce invocă discriminarea sexuală reprezintă o exagerare.
 
Conform unui sondaj efectuat pe Weibo, 63,7% dintre 1.700 de respondenţi cred că iniţiativa de a amenaja locuri de parcare doar pentru femei este o idee binevenită.
 
Fang Hongying, manager al spaţiului de servicii din apropierea autostrăzii Jiande, a declarat că locurile de parcare destinate în exclusivitate femeilor au fost lansate în luna octombrie 2017 şi că abilităţile de conducere a autovehiculului au constituit doar o parte a motivaţiei care a dus la amenajarea lor.
 

''Locurile de parcare pentru femei se află în apropierea ieşirilor şi a sistemelor de monitorizare, ceea ce este mult mai convenabil pentru conducătoarele auto care se pot simţi mai în siguranţă când iau o pauză sau merg la cumpărături în clădirea principală, în special noaptea'', a spus aceasta.

 
În ultimii ani, în spaţiul public din China au apărut numeroase facilităţi destinate exclusiv persoanelor de sex feminin. Printre acestea se numără scaune pe care femeile au prioritate sau coridoare ori vagoane de metrou destinate exclusiv lor. De asemenea, pe aeroporturile din unele oraşe precum Beijing, Shenzhen, Wuhan şi Guangzhou au fost deschise zone pentru verificarea de securitate numai pentru femei, personalul explicând că banda specială îmbunătăţeşte eficienţa şi protejează intimitatea pasagerelor.

Sursa: Agerpres.ro. 
Sursa foto: Digi24.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii