Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:24 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

GastroArt Șerbet de zahăr ars (rețetă din 1931)

ro

14 Dec, 2021 09:39 1656 Marime text


Cantități: 1 kg de zahăr ars, 3 pahare de apă.

Unelte: 1 lingură, 1 castron de apă, 1 vas.

Procedeul: Dintr-un kg de zahăr se ia 60 gr. de zahăr se pune într-un vas și se arde, În acest timp se ia restul de zahăr, se dizolvă pe foc apoi se strecoară și se pune zahăr ars (60 gr) și îl fierbem din nouă până se leagă.


După aceea îl dăm jos depe foc și-l lăsăm să se răcească și când este puțin cald începem să-l frecăm cu un sucitor numai într-o sinură direcție până când se lasă după sucitor.


Atunci e gata și îl luăm și-l punem în borcan. Dacă se zaharisește îi punem lămâie și îl udăm cu foarte puțină în timp ce mestecăm în aceeași direcție. Pentru ca să nu se zahariseazcă trebuie să avem grijă de margini când sucim și când legăm zahărul trebuie să luăm o jumătate de lămâie pusă într-o furculiță.


Se pune lămâie și când se leagă, dar nu multă. Ca să știm când e gata siropul pentru luat la frecat procedăm astfel: se ia o farfurie cu apă și se pune din sirop o picătură. Apoi luăm acea bobiță și o frecăm încetișor cu degetul.


Dacă e gata se face un ghemușor perfect rotund.


Din „Caiet pentru gospodărie” Turtoi Teodora, clasa I, Școala Normală Brăila – 1931 (mulțumim Mihai Botea). Am păstrat ortografia originală.


Sursă text și foto: GastroArt
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii