Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:08 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

GastroArt Savarină (Rețetă din anul 1931)

ro

01 Jan, 2022 14:15 2515 Marime text
Cantități: 4 ouă, 4 linguri zahăr, 2 linguri pesmet, o lingură făină ( 4 linguri pesmeți și pentru sirop: 300 gr. zahăr, un baton vanilie, 1 pahar apă.

Modul de preparare: Se ia ouăle, se sparg de o parte albușul de o parte gălbenușul.

Gălbenușul se bate împreună cu zahărul și cu pesmetul. Albușul se bate la rece cu telul până se face o spumă.

Se amestecă și o punem în formă de savarină tapetată cu untură și pesmet.

Se introduce la cuptor, se încearcă dacă e copt, apoi se siropează înțepând-o și turnând cu lingura pe desupra se străbată până’n fund. Apoi se urnează cu frișcă sau magiun.

Din „Caiet pentru gospodărie” Turtoi Teodora, clasa I, Școala Normală Brăila – 1931 (mulțumim Mihai Botea). Am păstrat ortografia originală. 

Despre GastroArt.ro

Prima revistă on-line dedicată istoriei gastronomiei și a ospitalității românești (cu articole de istorie  gastronomică universală și din domenii conexe). O bază de date digitalizată ce cuprinde sute de rețete din manuscrise vechi – caietele bunicilor (perioada interbelică și din comunism).

Gastroart.ro este un demers privat al jurnalistului Cosmin Dragomir prin care se încearcă acoperirea  unei nișe ignorate atât de către instituțiile publice cât și de o mare parte a celor care activează în  domeniile de profil. Gastroart.ro își propune să adune laolaltă pasionații și specialiștii din acest domeniu.

În ultimii ani, jurnalistul Cosmin Dragomir s-a specializat în gastronomie și a publicat sute de articole,  analize, reportaje și interviuri din acest domeniu. Istoria gastronomiei și a ospitalității românești a devenit marea lui pasiune. 

Articol și foto preluate de pe GastroArt.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii