Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:40 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

GastroArt Ficat de viţel înăbuşit (Reţetă interbelică)

ro

30 Jan, 2022 11:52 1456 Marime text
Se curăță ficatul de pielița de deasupra. Se împănează cu câteva felii de slănină. Se freacă cu puțin piper. Se șterge cu o cârpă uscată, se pune într-o cratiță cu ½ lingură de unt și se rumenește pe o parte și pe alta câteva minute la un foc iute.

Deoparte se rumenește o lingură de făină cu ½ lingură de unt, se stinge cu 2 cești bune de zeamă de carne și cu o ceașcă de vin alb în care am pus o frunză de dafin sau foi de cimbru și 2-3 fire de pătrunjel.

Se adaugă o lingură de bulion de roșii sau 2-3 roșii tăiate în două și fără semințe. După ce a fiert totul împreună, se toarnă peste ficat și se pune deasupra o foaie de hârtie unsă cu unt. Se acopere și se ține să fiarbă înăbușit la foc mic. Când e gata, se așează ficatul pe farfurie, se taie felii, iar sosul curățat de grăsime se trece prin sită, se potrivește de sare și se toarnă deasupra.

Pentru 6 persoane ar fi suficient 750 gr. ficat.

Dintr-un caiet vechi cu rețete, din perioada interbelică (datare aproximativă), din zona de sud a Ardealului. Îi mulțumim lui Chef Johnny Șusală pentru acest caiet. Am păstrat ortografia originală. Pentru ilustrație am folosit o pagină la întâmplare din acest caiet.

Despre GastroArt.ro

Prima revistă on-line dedicată istoriei gastronomiei și a ospitalității românești (cu articole de istorie gastronomică universală și din domenii conexe). O bază de date digitalizată ce cuprinde sute de rețete din manuscrise vechi – caietele bunicilor (perioada interbelică și din comunism).

Gastroart.ro este un demers privat al jurnalistului Cosmin Dragomir prin care se încearcă acoperirea unei nișe ignorate atât de către instituțiile publice cât și de o mare parte a celor care activează în domeniile de profil. Gastroart.ro își propune să adune laolaltă pasionații și specialiștii din acest domeniu.

În ultimii ani, jurnalistul Cosmin Dragomir s-a specializat în gastronomie și a publicat sute de articole, analize, reportaje și interviuri din acest domeniu.

Istoria gastronomiei și a ospitalității românești a devenit marea lui pasiune.

Sursa foto și text:  GastroArt.ro 

Citeşte şi: 

GastroArtCartofi umpluți (rețetă interbelică)

GastroArtSalată de varză roșie (rețetă interbelică)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii