Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:12 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

centrulnatura.ro Utilizările lemnului de prun

ro

18 Jun, 2021 00:00 3641 Marime text
 
  • Uleiul de sâmburi de prune se face din partea cărnoasă interioară a gropii de prune. 
  • Deși comercial nu este disponibil, lemnul de prun este utilizat de către pasionați și prelucrat pentru a obține instrumente muzicale, mânere de cuțit, inserții, și proiecte mici similare. 
O prună este o drupă din subgenul Prunus din genul Prunus. Prunele mature pot fi acoperite de un strat de praf alb, care le dă un aspect verde-albăstriu. Fructele uscate ale prunului se numesc prune uscate. Prunele sunt un grup divers de specii. Importanți din punct de vedere comercial prunii sunt de marime medie, de obicei, tăiați (tunși) la 5-6 metri înălțime. Arborele este de rezistenta medie.
 
Lăsați să crească liberi, copacii pot ajunge la 12 metri în înălțime și 10 metri diametrul coroanei. Ei ȋnfloresc în diferite luni, în diferite părți ale lumii; de exemplu, ianuarie în Taiwan și aprilie, în Statele Unite ale Americii. Fructele sunt de obicei de dimensiuni medii, între 1-3 cm în diametru. Carnea este fermă și suculentă. Coaja fructului este netedă, cu o suprafață naturală ceroasă. Fructul are o singură sămânță mare.
 
Sunt suculente și pot fi consumate în stare proaspătă sau transfomate ȋn gem sau alte rețete. Sucul de prune poate fi fermentat în vin de prune.
 
Prune uscate sunt, de asemenea, dulci și suculente și conțin antioxidanți. Prunele sunt cunoscute pentru efectul lor laxativ. Acest efect a fost atribuit diferiților compuși prezenți în fructe, cum ar fi fibre alimentare, sorbitol, și isatin.
 
Prunele uscate și sucul de prune sunt adesea folosite pentru a ajuta la reglarea funcționării sistemului digestiv.
 
Prune sărate sunt folosite ca gustare, uneori cunoscută sub numele de saladito sau Salão. Ele tind să fie mult mai uscate decât prunele normale. Lemnul dulce este folosit în general pentru a intensifica aroma acestor prune și pentru a face băuturi din prune sărate și glazuri pentru gheață rasă.
 
Uleiul de sâmburi de prune se face din partea cărnoasă interioară a gropii de prune.
 
Deși comercial nu este disponibil, lemnul de prun este utilizat de către pasionați și prelucrat pentru a obține instrumente muzicale, mânere de cuțit, inserții, și proiecte mici similare.
 
Sursa text: www.centrulnatura.ro
 

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii