Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:15 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

centrulnatura.ro Rețetă pentru verile toride. Salată de grapefruit și avocado

ro

12 Jul, 2021 00:00 2801 Marime text

 
 
  • Dacă va confruntați cu pietrele apărute in zona rinichilior sau pur și simplu doriți sa evitați apariția acestora, sucul de grapefruit vă poate fi de folos în acest sens. 
Acest fruct amărui cu o ușoară dulceață, are o istorie relativ recentă, fiind descoperit la sfârsitul secolului al XVIII-lea în insulele Barbados. Se crede ca ar fi un produs hibrid obținut din combinarea portocalei cu pomelo.
 
Această teorie ar explica majoritatea caracteristicilor acestui fruct care seamăna deopotrivă celor doua fructe “părinți”: are forma rotundă și nuanța orange aprins a portocalei și, de asemenea, un diametru generos, ca și pomelo. Cât despre dimensiunile aproximative ale unui asemenea fruct, un grapefruit poate avea in diametru între 12 si 16 cm.
 
“Grapefruit”-ul poate fi clasificat in funcție de culoarea pulpei, acesta putând fi alb, roz sau roșu rubiniu. El poate conține semințe sau nu, dar nu exista niciun indicator extern care poate spune cu exactitate in ce categorie se încadreaza fructul respectiv, singura modalitate fiind, desigur, desfacerea unui grapefruit. Gustul său diferă de cel al celorlalte fructe din familia citricelor, fiind cel mai amar din acestă serie.
 
Cu cât este mai copt fructul ales, cu ațât mai dulce va fi, și, odată ce ați reușit să alegeți cel mai potrivit grapefruit, veți întelege că își merită cu prisosință numele latinesc, Citrus paradisi.
 
Una dintre primele referințe despre noul fruct descoperit datează din secolul al XVIII-lea, locuitorii insulei Jamaica fiind primi care i-au atribuit numele pe care îl cunoaștem și astăzi. La început, numele de “grapefruit” poate părea nepotrivit, acesta neavând nimic în comun cu strugurii, numiți in limba engleză “grapes”.
 
Am găsit o explicație relevantă cu privire la denumirea sa, ea reflectând de fapt felul în care este dispus în timpul coacerii, in ciorchine precum strugurii. Ceva mai târziu, in secolul al XIX-lea, pomii de grapefruit au fost trimiși spre a fi plantați în cea mai însorită parte a coastei vestice a Americii de Nord – Florida și continuă sa fie produs in cantități importante atât în acea zonă cât și în țări precum Africa de Sud si Brazilia.
 
Grapefruit-ul recunoscut ca fiind foarte bogat în vitamina C, o vitamină ce ajută la întărirea sistemului imunitar si susține organismul în lupta cu forme severe de răceală. Boli inflamatorii precum astmul și artrita reumatologică pot fi atenuate tot cu ajutorul vitaminei C, găsite în toate fructele din familia citricelor. Licopenul este un antioxidant puternic continut și în grapefruit, dar numai în cel de culoare roșie.
 
Acesta poate reduce riscul de cancer la plămâni, la stomac și la prostată, un studiu recent făcut pe animale aratând faptul ca un tratament cu licopen poate micșora dimensiunile tumorilor cerebrale.
 
Dacă va confruntați cu pietrele apărute in zona rinichilior sau pur și simplu doriți sa evitați apariția acestora, sucul de grapefruit vă poate fi de folos în acest sens. Studii medicale ceritifică faptul că, după o perioadă în care au consumat zilnic o cantitate de peste jumătate de litru de suc de mere, grapefruit sau portocale, Ph-ul urinei a crescut semnificativ, reducând astfel riscul producerii de pietre de natură calcaroasă la nivelul rinichilor.
 
Salată de grapefruit si avocado
 
Ingrediente:
  • 4 grapefruit mari, decojiți si tăiați
  • 4 avocado mari, decojiți și feliați
  • treime de cană de suc de portocale
  • treime de cană de ulei de măsline
  • 3 lingurițe de suc de lămâie sau lime
  • 2 lingurițe de miere
  • sare si piper după gust 
Se vor aranja bucățile de grapefruit si feliile de avocado pe un platou. Într-un bol, se vor amesteca sucul de portocale, uleiul de măsline, sucul de lămâie si mierea până se obține un compus omogen.
 
Sosul obținut va fi pus peste platoul cu grapefruit si avocado, gustul putând fi ajustat cu un strop de sare si piper.
 
Poftă bună!
 
 
Sursa text: www.centrulnatura.ro
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii