Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:12 15 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

centrulnatura.ro De ce este bine să consumăm lămâi dimineața

ro

03 Jul, 2021 00:00 2809 Marime text

 
  • Consumul de lămâie este recomandat atât sub forma de fruct întreg, cât și sub formă lichidă, în sucuri, infuzii și uleiuri.
  • Este de preferat consumul feliilor de lămâie dimineața împotriva hepatitei, fără a fi mâncat înainte.
  • Pentru a obține mai mult suc, fructele trebuie lăsate în apă caldă timp de aproximativ cinci minute. 
Vară. Soare. Plajă. Un pahar de limonada răcoritoare cu gheață în mână. Ce poate fi mai frumos? Aceasta este prima imagine, parcă scoasă dintr-o reclamă, când ne gândim la fructele acrișoare, dar zemoase, numite lămâi. Puțini știu însă că aceste citrice au o valoare nutritivă extraordinară.

Arbust din familia Rutaceae și ordinul Sapindales, lămâiul (Citrus limon) este un arbust fructifer, originar din Asia. Părerile sunt împărțite, susținându-se atât originea chineză, iraniană, cât și cea indiană. Aceștia au fost aduși de arabi în țările mediteraneene ale Europei, precum Grecia și Italia. În Antichitate și în Evul Mediu fructele erau folosite cu scop medical, împotriva epidemiilor, mușcăturilor cu venin, viermilor intestinali, iar mai târziu contra ciumei și a otrăvurilor.
 
Arbustul are o înălțime de la doi până la patru metri, cu frunze veșnic verzi și lucioase și flori albe. Fructele coapte sunt acide, cu formă sferică alungită și coajă care poate căpăta la maturitate o nuanță de galben puternic. Pentru a fi cultivat, lămâiul are nevoie de condiții de creștere oferite de climatele calde, precum lumină puternică, temperaturi ridicate, apă din abundență. Ca plantă de apartament, este nevoie să ii fie scurtate ramurile pentru a putea susține fructele.
 
Acestea se recoltează vara târziu, din august până în septembrie.

Vitamina C din fruct aduce multe beneficii pe plan medical, prevenind apariția astmului, a diabetului și îmbunătățește sistemului imunitar. Are de asemenea efecte antioxidante și anticancerigene, ajută la diminuarea gastritelor, a tulburărilor sistemului nervos și a infecțiilor stomacale.

Un detaliu interesant, însă, este contribuția sucului de lămâie la neutralizarea excesului de aciditate gastrică, fapt paradoxal având în vedere natura acidă a fructului. S-au demonstrat și efectele sale asupra stării de spirit prin folosirea uleiului de lămâie în aromo-terapie, accentuând sentimentele de prietenie si dragoste. Uleiul de lămâie are un impact deosebit asupra sistemului circulator și asupra leucocitelor, ajutând la refacerea lor și întărind imunitatea organismului.
 
Lămâia și sucul ei sunt utilizate în cosmetică pentru vindecarea furunculelor, a rănilor și a înțepăturilor. Ele au efecte benefice asupra pielii, catifelând-o, și combat afecțiunile bucale. Citronelul din coaja fructului este folosit pentru producerea apelor de toaletă, având un miros puternic plăcut. Pentru curățenia în casă, produsele ce conțin lămâie sunt folosite ca deodorizante și în înlăturarea grăsimii și a petelor. Zeama este de asemenea utilizată pentru dezinfectarea apei potabile și, datorita vitaminei C, oprește oxidarea fructelor și legumelor tăiate.
 
În scopuri educative, lămâia este nu numai o sursă de substanțe nutrivite, cât și un bun exemplu prin care se arată producerea curentului electric cu ajutorul unor electrozi atașați de fruct.

Consumul de lămâie este recomandat atât sub forma de fruct întreg, cât și sub formă lichidă, în sucuri, infuzii și uleiuri. Este de preferat consumul feliilor de lămâie dimineața împotriva hepatitei, fără a fi mâncat înainte. Pentru a obține mai mult suc, fructele trebuie lăsate în apă caldă timp de aproximativ cinci minute.
 
Sursa text: www.centrulnatura.ro

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii