Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
06:43 02 08 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

centrulnatura.ro Dacă doriți să vă impresionați prietenii, iată cum se prepară o simplă salată de pomelo

ro

24 Jun, 2021 00:00 1721 Marime text
  • Când vine vorba de gust, Pomelo poate fi comparat cu o variantă mai dulce a unui grapefruit.
  • Totuşi, gustul amar al grapefruitul-ui nu se regăseşte în gustul Pomelo-ului.
  • Singura parte amăruie este materialul care acoperă segmentele fructului. 
Cunoscut şi sub numele de Citrus Grandis (sau lusho), Pomelo este un fruct citric a cărui patrie se găseşte în Asia de Sud.
 
Deşi poartă un nume cu rezonanţă ludică, Pomelo este regele citricelor în ceea ce priveşte mărimea, greutatea şi savorea. Are o greutate medie de 1,5 kilograme şi un diametru de aproximativ 20 de centimetri.
 
Când este copt, are o culoare verde pală în timp ce interiorul (pulpa) este albă. Coaja este groasă dar în acelaşi timp moale şi uşor de decojit.
Etimologia cuvântului este interesantă din multe puncte de veder.
 
A fost introdus pentru prima oară în Jamaica ,în anul 1696. A fost denumit „shaddock”, deoarece acesta era numele căpitanului corabiei care a adus fructul acolo. Se poate spune că marele citric a furat numele de „Pomelo”, în mare parte pentru că sub această denumire era cunoscut grapefruit-ul în trecut(dovada o face o copie a „American Heritage Dictionary” datată din 1973).
 
Când vine vorba de gust, Pomelo poate fi comparat cu o variantă mai dulce a unui grapefruit. Totuşi, gustul amar al grapefruitul-ui nu se regăseşte în gustul Pomelo-ului. Singura parte amăruie este materialul care acoperă segmentele fructului. Din fericire pentru noi, acea parte nu este comestibilă, deci nu reprezintă nici un motiv de îngrijorare.
 
Ca orice fruct care se respectă, Pomelo este de două tipuri. Primul tip este dulce, în timp ce al doilea tip este uşor amărui. Cel dulce are pulpa albă iar cel amar are pulpa roz. Al doilea tip, cel amărui, este rar folosit ca şi aliment, principala lui întrebuinţare fiind cea de decoraţiune.
 
De obicei, Pomelo se consumă crud sau amestecat în salate şi băuturi. În combinaţie cu sare devine un desert foarte apreciat în Asia de Sud. De asemenea, este unul din ingredientele băuturii cunoscute sub numele de „Fructul Interzis”.
Dacă doriți să vă impresionați prietenii cu o rețetă care include Pomelo, puteți oricând să vă bazați pe o simplă Salata de Pomelo:
 

Ingrediente:
 

1 pomelo, cu coaja și pulpa înlăturată
3 tulpini de ceapă, tăiate
1 piper olandez, mărunțit
1 – 2 mănunchiuri de usturoi, tăiate subțire
3 lingurițe de colinadru, tăiat
4 lingurițe de alune coapte, tăiate (opțional)
4 lingurițe de ceapă prajită, tăiată (opțional) 

Garnitură:
 
3 lingurițe de suc de lămâie
1 linguriță de sos de pește (poate fi substituit cu sos de soya)
1 linguriță sos de soya
2 lingurițe de miere
1 linguriță de zahar alb sau brun 
Se combină toate ingredientele de mai sus ,bine amestecate și puse deoparte
 
Metodă:
 

Puneți pulpa de pomelo într-un bol
Amestecați cu piperul olandez, tulpinele de ceapa si usturoiul.
Adăugați garnitura.
Asortați cu coliandru, ceapă prajităși alune.
Serviți imediat 

Având în vedere toate aspectele de mai sus, este clar pentru noi că Pomelo nu este numai un fruct gustos, ci şi o armă redutabilă împotriva bolilor şi a mâncării fără gust. Felul în care combină gustul plăcut cu numeroasele nutrimente si vitamine îl face demn de titlul „Regele citricelor”.
 
 
Sursa text: www.centrulnatura.ro

Ti-a placut articolul?

Comentarii