Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:12 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ziua Dobrogei, sărbătorită la Monumentul Independenței din Tulcea (galerie foto)

ro

14 Nov, 2018 15:07 1689 Marime text
Miercuri, 14 noiembrie 2018, la Monumentul Independenței, președintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu și vicepreședinții Dumitru Mergeani și Petre Badea au participat la manifestările dedicate împlinirii a 140 de ani de la Unirea Dobrogei cu Patria Mamă.
 
Cu acest prilej, a avut loc un ceremonial militar și religios și au fost depuse coroane de flori din partea Consiliului Județean, a Instituției Prefectului, prin prefectul Lucian Furdui, a Primăriei Municipiului, prin viceprimarul Andaluzia Luca, a altor instituții și asociații.
 

 „Cu 140 de ani în urmă, principele Carol I, alături de guvernul condus de IC Brătianu și ministrul de Externe Mihail Kogălniceanu, lansa „Proclamația către Dobrogeni” și „Înaltul ordin de zi” către armată. În aceeași zi, după aproape jumătate de secol de ocupație otomană, importante unități românești soseau la Tulcea – capitala de atunci a provinciei, fiind primite cu entuziasm de către o populația multietnică, dar liberă și  dornică să-și construiască viitorul. Acesta a fost momentul săvârșirii unui act istoric ireversibil. Integrarea Dobrogei în întregul românesc era, de fapt, urmarea firească a unei îndelungate evoluții istorice, a opțiunii exprimate de majoritatea populației din Dobrogea, la care se adăugau jertfele oferite de România în Războiul Otoman.
 
Ca și celelalte Provincii ale României de azi, Dobrogea își continuă dezvoltarea armonioasă, bucurându-se în ultimii ani de numeroasele beneficii oferite de integrarea României în UE și de accesarea unor importante fonduri prin programe Operaționale Comune sau Programe Transfrontaliere.
 
Este un privilegiu, un motiv de bucurie, dar și de responsabilitate pentru cetățenii județelor Tulcea și Constanța de a fi uniți și de a onora mai departe spiritul de învingător al înaintașilor ducând numele și prestigiul regiunii noastre la înălțimea idealului românesc de progres și prosperitate.
 
În acest sens, Actul de promisiune civică pe care l-am semnat, la Constanța, în urmă cu două săptămâni, trebuie să constituie o garanție și o legătură mai mult decât temeinică pentru construirea unui viitor generos în beneficiul ambelor părți.

Doresc să închei prin a adresa tuturor dobrogenilor, la ceas aniversar, un călduros salut, împreună cu sincera urare de sănătate, prosperitate și pace. La mulți ani!“, a declarat președintele Horia Teodorescu.


Sursa foto: Consiliul Județean Tulcea 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii