Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
16:50 21 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vasile Dîncu – „Insist cu regionalizarea, la minister avem specialiști veniți din Cluj, Tulcea, Constanța”

ro

14 May, 2016 12:25 1012 Marime text
Prezent astăzi la Cluj, vicepremierul Vasile Dîncu a declarat că ambiguitatea referitoare la legislația administrației convine centralismului de la București.
 
Vicepremierul a ținut să vorbească în cadrul unei conferințe de presă despre despre etapele și dificultățile elaborării, la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației, a Codului Administrației, a unui proiect care a fost început în urmă cu opt ani și a cărui finalizare vicepremierul o dorește realizată în toamna acestui an.
 
„Ceea ce am făcut, am încercat să accelerez procesele. Am senzația că cei care lucrează la reforme în România lucrează mereu în perspectiva unei istorii foarte lungi. Fac mereu grupuri de lucru și caută și caută mereu să construiască ceva de foarte lungă durată, procesele să dureze foarte mult. De exemplu, pentru Codul Administrativ era gândită, împreună cu specialiști ai Băncii Mondiale, o procedură care să dureze câțiva ani de aici încolo. (...) A fost un proces care mai degrabă a stagnat decât a avut continuitate. M-am întrebat de ce se întâmplă acest lucru. (...) Din păcate am constatat câteva lucruri. În primul rând cred că ambiguitatea în ceea ce privește legislația administrației convine centralismului de la București”, a declarat Dîncu, potrivit agerpres.ro.
 
Tot el a mai spus că în ultimele șase luni, de când este la șefia ministerului Dezvoltării Regionale precizând că pentru administrația centrală există foarte mulți oameni calificați deja.
 
„De foarte multe ori mi se spune, când insist cu regionalizarea, cu procesul de descentralizare, mi se spune: nu sunt pregătiți oamenii în teritoriu pentru asta. Lucrul acesta chiar nu este adevărat. La minister avem specialiști veniți din Timișoara, Cluj, Tulcea, Constanța”, a spus Dîncu.
 
Acesta a ținut să mai specific faptul că în ultimele luni a avut foarte multe întâlniri cu reprezentanți ai asociațiilor comunelor, orașelor sau municipiilor, cu prefecți sau președinți de Consilii județene și că de data aceasta, folosindu-se de calitățile de sociolog, a adunat extrem de multe informații și sesizări pe care echipa care elaborează Codul Administrativ le vor folosi, conform aceleiași surse.
 
Vicepremierul a continuat spunând că noul Cod Administrativ va trebui să dezvolte un cadru juridic unitar, aplicabil tuturor categoriilor de autorități publice.
 
„În martie am adoptat principiile prealabile ale Codului Administrativ, se lucrează de 5 ani la ele, însă întotdeauna au fost blocate undeva la o instituție. O parte a întârzierilor venea din lipsa de încredere între instituțiile statutului, instituțiile de control, de luptă împotriva corupției, spuneau că dacă aceste teze ajung în Parlament se vor distruge principiile legate de lupta anticorupție”, a menționat ministrul, conform agerpres.ro.
 
Codul Administrativ va fi structurat pe șapte capitole care se vor referi la administrația publică centrală, prefecți și Instituția Prefectului, administrația publică locală, statutul funcționarilor publici, exercitarea dreptului de proprietate publică și privată a statului, răspunderea administrativă, iar ultimul capitol va fi dedicat serviciilor publice.
 
În cadrul evenimentului Dîncu a anunțat și organizarea, la finalul lunii iunie, a unei dezbateri publice, la București, pe tema noului Cod Administrativ.
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii