Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:19 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Urmărire penală pentru 21 de persoane dintr-un centru de copii din România

ro

23 Jun, 2016 20:53 1286 Marime text
Procurorii au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de 21 de suspecţi într-un dosar ce vizează abuzuri comise la un centru pentru copii instituţionalizaţi din Bucureşti.
 
„Actele de urmărire penală vizează modalitatea frauduloasă de funcţionare a sistemului de protecţie specială a minorilor instituţionalizaţi, în cadrul unui centru din Bucureşti, în perioada 2014 - 2016 (ca urmare a unui denunţ formulat în luna noiembrie 2015)", se precizează într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti.
 
Conform sursei citate, o parte dintre funcţionari primesc banii de cheltuială pentru beneficiare şi îi păstrează, remiţându-i ulterior doar parţial şi în etape, sau intermediază vânzarea către beneficiare a diferitelor produse (în general cosmetice) în cuantumul acestora. „Când sunt organizate tabere, excursii sau alte activităţi de recreere, fondurile şi transportul destinate minorilor instituţionalizaţi sunt folosite şi pentru participarea la aceste activităţi în mod gratuit a membrilor de familie ai unor angajaţi ai centrului (educatori, şoferi, administrator, asistentă medicală)", se mai arată în comunicat.
 
O altă concluzie a fost că doar anumiţi copii beneficiază de aceste ieşiri, în principiu cei preferaţi de către educatori, iar unele minore sunt trimise în mod intenţionat în familie sau lăsate să „fugă" din centru, pentru a se reduce numărul persoanelor care participă efectiv la activităţi. „Cu toate astea, pe tabelele întocmite sunt trecuţi minorii prin rotaţie pentru a lăsa impresia că au beneficiat toţi copiii instituţionalizaţi, fără discriminare”, se mai menţionează în comunicat.
 
O altă problemă gravă o reprezintă administrarea unui tratament psihiatric cronic, în lipsa unei examinări efective a minorelor, cu scopul de a le reduce posibilităţile de a acţiona şi de a se exprima.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii