Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
09:01 13 12 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE - Raed Arafat infirmă acuzele lui Nicușor Constantinescu Elicopterele SMURD pot zbura din nou, dupa tragedia de pe lacul Siutghiol

ro

25 Dec, 2014 11:38 1883 Marime text
Elicopterele Serviciului Mobil de Urgență, Teanimare și Descarcerare (SMURD) pot zbura din nou, dupa tragedia de pe lacul Siutghiol. Prima misiunea are loc tot in judetul Constanta. Amintim că pe data de 15 decembrie, un elicopter SMURD s-a prăbușit în lacul Siutghiol. Echipajul, format din patru oameni (medic Laura Vizireanu, asistenta Gabriela Camelia Harton, pilot Petre Corneliu Cătuneanu și copilot Ginel Claudiu Crăcănel), a murit. În prezent, ancheta este derulată de procurorii Parchetului Militar. 

Cu privire la acest caz, Raed Arafat, secretar de stat MAI a declarat: „A fost făcută o comisie tehnică care a analizat rezultatele primelor cercetările făcute în cazul de la Constanța.(...) Au fost făcute zboruri de testare. (...) Ancheta cazului de la Constanța continuă. Orice anchetă de aviație durează. (...) Flotoarele reduc  viteza și îngreunează aparatul. (...) Pui lanțuri pe mașină atunci când circuli pe un drum pe care nu există drum cu zăpadă?“, a mai spus Arafat. „Elicopterul (nr. care a căzut în lacul Siutghiol) a funcționat pe destinația lui“, a mai spus Arafat, infirmând acuzele lui Nicușor Constantinescu, președintele Consiliului Județean Constanța.  

„Domnul Arafat i-a schimbat destinația! A făcut deturnare!“ 
 
„Destinația elicopterului a fost schimbată anul acesta, din păcate, cât eram în SUA! Domnul Arafat i-a schimbat destinația! A făcut deturnare! Avea flotoare, eu i le-am făcut! Acest elicopter are două motoare: dacă se oprește unu, să funcționeze celelălalt! Are dotări de funcționare de zi și de noapte, pe orce vreme! Ieri era vânt zero, apa avea opt grade, nu era nici ceață, nici vânt! Nu știu, pentru că nu vreau să acuz, pun niște întrebări publice! Conform caietului de sarcini, anul trecut, când s-a dat în folosință s-a făcut licitație publică pentru operare, aprobat de toate autoritățile, inclusiv cele civile române, în conformitate cu normele și standardele UE. Am refuzat să predau acest elicopter domnului Arafat fără să își asume cineva responsabilitatea schimbării destinației! Eu nu pot, că s-a trezit domnul Arafat, să schimb destinația elicopterului! I-am spus, domnule secratar de stat, dacă vrei, semnează dumneata! Și ți-l dau! Că n-o să plătesc eu mentenanță din puținii bani ai Consiliului Județean! Flotoarele existau! Unde sunt acum? Le găsim în lac? Vă dați seama că dacă avea flotoarele, elicopterul plutea? VEneau la cafenea și beam cafea cu membri echipajelor, azi! Cine a tăiat flotoarele, să plătească! Destinația acestui elicopter era supraveghere, intervenție, aterizare pe apă, destinația a fost pentru un lucru și destinația SMURD-ului e alta, să ducă răniți! Ăsta e și să ducă bolnavi, gravide!  Mi s-a cerut personal de dl Arafat să schimb destinația elicopterului și nu am fost de acord! I-am spus să își asume destinația în scris! Ceea ce nu a făcut când am fost eu în funcție. A schimbat-o în noiembrie, când eu nu eram!“, a spus Nicușor Constantinescu pe data de 16 decembrie, la o zi după tragedia de pe lacul Siutghiol.

UPDATE -  Comunicat oficial 

Începând cu data de 25.12.2014, s-a reluat activitatea de salvare aeriană cu elicopterele SMURD pe 6 puncte de operare aeromedicală din București, Târgu-Mureș, Iași, Galați, Craiova și Arad, excepție făcând punctul din Constanța.
 
După finalizarea procedurilor de verificare tehnică la sol și în zbor a celor 9 aeronave EC 135, de tipul celui implicat în accidentul aviatic din data de 15 decembrie a.c., conducerea Departamentului pentru Situații de Urgență și a Inspectoratului General de Aviație al MAI l-au informat pe viceprim-ministrul pentru securitate națională, ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea, care a aprobat această decizie de reluare a zborurilor.
 
Ca urmare a activităților de investigații preliminare ale accidentului aviatic produs în data de 15.12.2014 efectuate de reprezentanții fabricanților Airbus Helicopters Germania și Turbomeca Franța, a rezultat că nu există indicii care să suspecteze vreo cauză tehnică generatoare sau contributoare la producerea accidentului și din punct de vedere tehnic nu există motive pentru oprirea elicopterelor EC-135 la sol.
 
Pentru reluarea în bune condiții a activității aeromedicale, în cursul zilei de 24 decembrie a.c. a avut loc o videoconferință cu toți operatorii medicali și membrii ai echipelor SMURD care asigură personalul medical de zbor.
 
În aceste condiții, în cursul zilei de astăzi, o primă misiune a unui elicopter SMURD București are loc în județul Constanța pentru a aduce la spitalul Marie Curie din București o fetiță de 1 an și 3 luni cu insuficiență renală cronică. 
 
Din data de 15 decembrie, în conformitate cu procedurile interne, ca măsură de siguranță, 9 elicoptere SMURD de tipul celui implicat în accident au fost oprite de la zbor.
 
În această perioadă, misiunile aeromedicale de tip SMURD au fost asigurate, în limita posibilităților, de celelalte aeronave aparținând Inspectoratului General de Aviație al MAI, precum și de alte capabilități asigurate de către Ministerul Apărării Naționale. 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii