Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
04:14 25 04 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE Radu Mazăre, fostul primar al municipiului Constanța, trimis în judecată de DNA pentru a treia oară

ro

09 Dec, 2015 16:33 2275 Marime text
 
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar a inculpaţilor:
 
Radu Ștefan Mazăre, primar al municipiului Constanța, la data faptelor, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de luare de mită (3 infracţiuni), abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, conflict de interese în formă continuată (12 acte materiale),
 
Sorin Gabriel Strutinsky, om de afaceri, sub aspectul săvârșirii a trei infracţiuni de complicitate la luare de mită.
 
Dar şi în stare de libertate a inculpaţilor:
 
Eduard Stelian Martin, asociat al S.C. POLARIS M HOLDING S.R.L, deputat în Parlamentul României, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut, pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, dare de mită, S.C. POLARIS M HOLDING S.R.L., sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut, pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,  dare de mită, Stan Gabriel Marius, viceprimar al municipiului Constanţa şi Tolea Tudorița, Harpalete Doru Aurelian, Pavel Alina, Mutalâp  Ghiulnihal şi Oprea Sorina Laura, funcţionari în cadrul Primăriei Constanţa, la data faptelor, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
 
1.În perioada 2006-2009, inculpatul Mazăre Radu Ștefan, beneficiind de ajutorul inculpatului Strutinsky Sorin Gabriel, a solicitat suma totală de peste 2.000.000 euro și primit circa 1.000.000 euro şi 2.472.303,8 lei de la reprezentanții a două societăți comerciale, în scopul facilitării emiterii documentațiilor de urbanism necesare dezvoltării unor proiecte imobiliare de tip mall, pe care aceste firme intenționau să le dezvolte în Constanța.
 
Sumele de bani au fost transferate sub forma unor contracte de publicitate fictive încheiate de reprezentanții societăților respective cu o firmă controlată de inculpatul Mazăre Radu Ștefan atât direct, cât și prin intermediul inculpatului Strutinsky Sorin Gabriel. Acesta din urmă a transmis solicitarea inculpatului Mazăre Radu Ștefan către reprezentanţii societăţilor respective şi a semnat contractele fictive de publicitate încheiate între acestea şi firma pe care o administra, contracte în baza cărora au fost ulterior primite sumele de bani.
 
2. În perioada 2008-2014, inculpatul Mazăre Radu Ștefan, cu ajutorul inculpatului Strutinsky Sorin Gabriel, a primit de la S.C. POLARIS M HOLDING S.R.L., al cărei asociat şi administrator în fapt era inculpatul Martin Eduard Stelian,  peste 7 milioane de euro, pentru că a asigurat acesteia câștigarea unei licitații organizate de Primăria Constanța pentru delegarea gestiunii serviciului de salubrizare a orașului.
 
În anul 2008, între S.C. POLARIS M HOLDING S.R.L și instituția publică condusă de inculpatul Mazăre Radu Ștefan a fost încheiat un contract având ca obiect delegarea serviciului de salubrizare pentru o perioadă de 25 de ani şi un act adiţional la acest contract prin care valoarea acestuia a fost majorată nejustificat cu 10 milioane de lei.
 
Și în acest caz, mita a fost primită într-o manieră identică, prin intermediul unor contracte de publicitate fictive încheiate între S.C. POLARIS M HOLDING S.R.L. și aceeași firmă controlată de inculpaţii Mazăre Radu Ștefan şi Strutinsky Sorin Gabriel. Suma totală achitată în baza acestor contracte a fost, conform calculelor expertului desemnat, de 33.987.771,57 lei.
 
Ca urmare a încheierii acestui contract a fost produs Primăriei Constanţa un prejudiciu în sumă de 200.213.248, 91 lei, din care TVA 36.811.616,60 lei, sumă care constituie în același timp un folos necuvenit obținut de societatea comercială beneficiară a contractului.
 
Principalul răspunzător pentru nerespectarea prevederilor legale și crearea, în consecință, a acestui prejudiciu a fost primarul Mazăre Radu Ştefan. Alături de acesta, la comiterea faptei au mai participat inculpaţii Stan Gabriel Marius, Tolea Tudorița, Harpalete Doru Aurelian, Mutalâp  Ghiulnihal, Pavel Alina, Oprea Sorina Laura, angajaţi ai Primăriei care, prin încălcarea mai multor dispoziții legale, au permis încheierea contractului de salubrizare la un preț supraevaluat.
 
Din analiza procedurii de achiziție care a precedat semnarea contractului au rezultat o serie de încălcări ale legislației aplicabile, imputabile inculpatului Mazăre Radu Ștefan, referitoare printre altele la:
- impunerea condiției ca ofertanții să prezinte fizic dotarea minimală de utilaje și echipamente în orice locație de pe teritoriul municipiului Constanța, în perioada desfășurării procedurii, utilajele și echipamentele urmând a fi prezentate, staționate, pe toată perioada menționată, sub sancțiunea descalificării ofertanților,
- modul de estimare a valorii contractului,
- alegerea modalității de delegare a serviciului public de salubrizare al municipiului Constanța prin gestiune delegată,
- inexistența numărului minim de oferte care până în luna februarie 2008 impuneau un minim de 2 oferte, iar din luna februarie 2008, era prevăzut un număr de minim 3 participanți,
- tariful de salubritate.
 
În perioada noiembrie 2006 – 2013, inculpatul Mazăre Radu Ștefan, în calitate de primar al municipiului Constanța, a participat la încheierea a 12 contracte între Primărie și o societate controlată de el și de inculpatul Strutinsky Sorin Gabriel, în valoare totală de peste 6 milioane lei.
 
Aceste lucruri au fost posibile în condiţiile în care inculpatul Mazăre Radu Ștefan a beneficiat de foloase de la această firmă constând în promovarea imaginii şi a intereselor sale electorale
 
Până în prezent Primăria municipiului Constanţa nu a comunicat dacă doreşte să se constituie parte civilă.
 
În cauză, procurorii au dispus măsura asiguratorie a sechestrului asupra bunurilor mobile şi imobile ce aparţin inculpaţilor.
 
Dosarul a fost trimis spre judecare  Înaltei Curți de Casație și Justiție, cu propunere de a fi menţinute măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză.
 
În cauză procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii.
 
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

UPDATE

Dosarul a fost instrumentat de Dana Ana, procuror al Direcției Naționale Anticorupție - Secția de combatere a infracțiunilor conexe infracțiunilor de corupție. Tot Dana Ana instrumentează şi Dosarul Campusului Social „Henri Coandă“, în care fostul primar al Constanţei este cercetat alături de fratele său, senatorul Alexandru Mazăre, şi de afaceristul israelian Avraham Morgenstern.
 
Dana Ana l-a trimis în judecată pe Nicuşor Daniel Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, alături de Adrian George Gâmbuţeanu, fostul director general al Regiei Autonome Judeţene de Drumuri şi Poduri Constanţa.

În prezent, Radu Mazăre mai este este judecat în:

1. Dosarul retrocedărilor din Constanţa, din octombrie 2008
2. Dosarul terenurilor din Mamaia, aprilie 2015
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • oana 16 Dec, 2015 22:39 Poate asa vor pleca toti din Constanta.Din pacate Constanta a ajuns asa din cauza lor si a prietenilor lor.
  • Constanta un Dezastru 09 Dec, 2015 19:21 Desi nu cred, poate in ultimul ceas incep si locuitorii Constantei, cei ce l-au votat de atatea ori, sa inteleaga cat rau a facut acest om orasului, cat a putut sa jefuiasca, fara mila si fara oprire si de unde avea un functionar al statului bani sa-si achizitioneze, numai un exemplu - masini de colectie de sute de mii de euro! Binomul Fratia Mazare - fratii Martin este cunoscut de toata lumea si de mult timp, insa vad ca de-abia acum are cineva curaj sa-l deranjeze. Ce-i drept noi toti Constantenii inca muncim pt Mazare si gasca pt ca la primarie tot oamenii lui sunt care ii fac partea "asa cum se cuvine"...