Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
09:26 10 12 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Un prim-procuror și un procuror a fost reținuți de procurorii DNA

ro

17 Dec, 2015 13:06 871 Marime text
 
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Oradea au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 16 decembrie 2015, a inculpatului
 
SABĂU GLIGOR IOAN, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Beiuş, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:
- luare de mită (4 infracţiuni din care 3 în formă continuată)
- șantaj,
- favorizarea suspectului,
- instigare la abuz în serviciu,
- fals în declaraţii.
 
De asemenea, procurorii anticorupție au mai dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de inculpații:
 
ARDELEAN ADRIANA, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Beiuş, cu privire la săvârșirea infracțiunii de  abuz în serviciu,
 
LUPAȘ MIHAI DINU, cu privire la săvârșirea infracțiunii de  șantaj.
 
În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
 
1. În perioada 2009 – 2012, inculpatul Sabău Gligor Ioan, în calitate de prim procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Beiuș, a pretins și primit diferite foloase necuvenite (lemne de foc, lemn de lucru, sume de bani, protejarea şi avansarea unei rude la locul de muncă, asfaltarea drumului de acces la locuinţa sa, racordarea locuinței personale la rețeaua de apă geotermală a orașului prin decontarea lucrării din bugetul local), în valoare totală de 36.703 lei, de la o persoană cu funcţie de conducere din cadrul primăriei Beiuş (denunţător în cauză).
 În schimbul foloaselor pretinse și primite, magistratul urma să protejeze activitatea infracțională a denunţătorului și să nu își îndeplinească, ori să își îndeplinească în mod defectuos, atribuțiile de serviciu ce decurgeau din funcția deținută și prevăzute de lege, constând în conducerea și coordonarea directă a activității Parchetului de pe lângă Judecătoria Beiuș și implicit activitatea de supraveghere a cercetărilor penale în dosarele aflate în lucru la Poliția municipiului Beiuș.
În concret, magistratul urma să facă demersuri și să își exercite atribuțiile ce decurgeau din funcția deținută, în favoarea persoanei respective, în sensul soluţionării favorabile a dosarelor penale înregistrate la Parchetul de pe lângă Judecătoria Beiuș care-l vizau pe denunţător și, totodată, să nu procedeze la sesizarea din oficiu și constituirea de noi dosare penale cu privire la faptele penale comise de către acesta din urmă, în domeniul achizițiilor publice, cât și în legătură cu exercitarea atribuțiilor de serviciu.
 
2. În vara anului 2009, inculpatul Sabău Gligor Ioan, i-a cerut unei persoane din conducerea Episcopiei Române Unite cu Roma Greco - Catolică Oradea (denunțător în cauză), să doneze municipiului Beiuș suprafața de 427 mp teren, aflat în proprietatea unității de cult, astfel încât Primăria municipiului Beiuș să poată asfalta drumul ce face accesul la locuința sa din municipiul Beiuş.
Lucrările de asfaltare ce urmau a fi executate în favoarea magistratului,  beneficiar al drumului de acces, nu puteau fi realizate și decontate din bugetul local al primăriei decât dacă terenul ce urma a fi asfaltat ar fi fost în proprietatea primăriei Beiuș.
Ca urmare a demersurilor efectuate de inculpatul Sabău Gligor Ioan, în calitate de prim procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Beiuș, în data de 28 septembrie 2009, a fost încheiat un contract de donație prin care reprezentanții Episcopiei Române Unite cu Roma, Greco - Catolică Oradea, au donat municipiului  Beiuș suprafața respectivă de teren.
Acest lucru s-a întâmplat în condiţiile în care, pe rolul Parchetul de pe lângă Judecătoria Beiuș, era înregistrat un dosar penal având ca obiect comiterea infracțiunilor de furt calificat, distrugere și profanare de morminte în care erau vizaţi  reprezentanții Bisericii Greco – Catolice.
 
3. În primăvara anului 2015, inculpatul Sabău Gligor Ioan a aflat, printr-un intermediar, despre intenția persoanei din conducerea primăriei Beiuş de a formula un denunț penal împotriva sa pentru săvârşirea unor fapte de corupție, comise în exercițiul mandatului de prim procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Beiuș.
În acest context, magistratul a exercitat acte de constrângere asupra persoanei respective, prin amenințarea cu o serie de grave repercusiuni la care s-ar expune, în cazul în care ar formula o astfel de sesizare, ameninţare menită să determine persoana respectivă să nu sesizeze instituțiile anticorupție, respectiv Direcția Națională Anticorupție - Serviciul Teritorial Oradea.
Concret, inculpatul Sabău Gligor Ioan i-a transmis în mod direct persoanei respective, prin intermediul inculpatului Lupaș Mihai Dinu, cumnatul său, şi  prin intermediul unei alte persoane, că deține dovezi din care rezultă că denunţătorul ar fi încălcat obligațiile ce decurgeau din măsurile preventive luate împotriva sa de către organele judiciare (Curtea de Apel Oradea/Înalta Curte de Casație și Justiție) respectiv:
- că ar fi luat legătura cu persoane cu care avea interdicția de a comunica,
- că deține dovezi privind comiterea unor noi fapte penale, în legătură cu finanțarea ilegală din fonduri publice a echipei de fotbal din Beiuș.
De asemenea, i-a mai comunicat persoanei respective că îl va trimite la D.N.A. pe cumnatul său, inculpatul Lupaș Dinu, să formuleze denunț penal împotriva acelelei persoane, pentru comiterea unor infracțiuni de luare de mită, constând în primirea unor sume de bani remise în legătură cu emiterea unor autorizații de construcție.
 
4. La începutul anului 2015, în contextul în care aceeaşi persoană cu funcţie de conducere din cadrul primăriei Beiuş era cercetată de o unitate de Parchet în mai multe dosare de corupție, iar în presa locală au apărut mai multe articole pe această temă, inculpatul Sabău Gligor Ioan l-a determinat pe cumnatul său Lupaș Mihai Dinu să nu formuleze un denunț penal împotriva funcţionarului respectiv pentru comiterea a două infracțiuni de luare de mită, comise în legătură cu eliberarea autorizațiilor de construcție a unor imobile aparținându-i denunţătorului şi să nu sesizeze organele abilitate.
 La momentul respectiv, inculpatul Sabău Gligor Ioan se afla, din nou, în relații apropiate/cordiale cu funcţionarul respectiv și nu avea cunoștință despre intenția acestuia de a formula denunț penal împotriva sa și de a aduce la cunoștința organelor judiciare aspecte despre foloasele necuvenite primite de magistrat pentru a-i asigura protecția.
 
5. La data de 4 iunie 2013, într-un dosar penal al Parchetului de pe lângă Judecătoria Beiuş, inculpata Ardelean Adriana, procuror din cadrul acestei unități de Parchet, fiind determinată și ajutată de prim-procurorul Sabău Gligor Ioan care, în perioada respectivă, se afla în relații tensionate cu denunţătorul, funcţionar public, a dispus, cu încălcarea atribuțiilor de serviciu și judiciare, luarea măsurii asigurătorii a sechestrului, în vederea reparării pagubei, asupra unui autoturism aflat în proprietatea persoanei vătămate/părții civile Ocolul Silvic Codrii Beiuşului (instituție publică, administrând fondul forestier aflat în domeniul public al Primăriei mun. Beiuş), până la concurenţa valorii pagubei, respectiv până la concurenţa sumei de 16.000 euro.
Sechestrul asigurator asupra autoturismului a fost de luat în semn de răzbunare față de funcţionarul public respectiv.
La data de 30 ianuarie 2014, inculpata Ardelean Adriana a dispus ridicarea sechestrului asigurător şi darea în custodie a autovehiculului către Ocolul Silvic Codrii Beiuşului R.A. cu obligaţia de păstrare, până la soluţionarea definitivă a cauzei, în baza unei cereri a reprezentanţilor Ocolului Silvic, fără ca la dosarul cauzei să existe vreo probă care să modifice situația de fapt avută în vedere de procuror la data luării măsurii asiguratorii și fără ca ordonanța de ridicare a sechestrului să fie motivată.
Ridicarea măsurii asiguratorii a fost determinată strict de faptul că, după o perioadă de timp de la momentul aplicării sechestrului, inculpatul Sabău Gligor Ioan s-a împăcat cu funcţionarul public respectiv, astfel că acțiunile procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Beiuș împotriva acestuia din urmă au fost stopate.
 
6. În perioada 2011 – 2015, inculpatul Sabău Gligor Ioan, în calitate de prim procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Beiuș, a pretins și primit diferite foloase necuvenite (produse viticole, obiecte de mobilier, diverse servicii) de la primarul unei comune (denunţător în cauză), în schimbul cărora magistratul urma să protejeze activitatea infracțională a edilului și să nu își îndeplinească, ori să își îndeplinească în mod defectuos, atribuțiile de serviciu ce decurgeau din funcția deținută și prevăzute în lege, constând în conducerea și coordonarea directă a activității Parchetului de pe lângă Judecătoria Beiuș și implicit activitatea de supraveghere a cercetărilor penale în dosarele aflate în lucru la Poliția municipiului Beiuș.
Pretinderea și primirea foloaselor a fost făcută de magistrat atât pentru ca organele de urmărire penală din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Beiuș să nu procedeze la sesizarea din oficiu cu privire la diverse fapte penale comise de edil și, implicit, de a nu constitui dosare penale față de acesta, cât şi pentru a-l favoriza pe primar și a dispune o soluție favorabilă față de acesta într-un dosar deja existent pe rolul unităţii de Parchet.
 
7. La data de 29 mai 2015, inculpatul Sabău Gligor Ioan, în calitate de prim – procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Beiuș, i-a cerut unui om de afaceri (persoană cercetată penal într-un dosar aflat pe rolul acestei unităţi de Parchet), să efectueze reparații la instalația de apă a locuinței magistratului, fără ca acesta din urmă să achite contravaloarea lucrărilor.
În schimbul acestor foloase, inculpatul urma să-l favorizeze pe omul de afaceri prin tergiversarea cercetărilor și obținerea unei soluții favorabile acestuia, în dosarul penal în care era vizat.
 
8. Pe parcursul anului 2015, inculpatul Sabău Gligor Ioan a realizat lucrări de reabilitare şi modernizare a unei case de vacanţă, aflată în proprietatea sa și care nu figurează menţionată în declaraţia de avere întocmită de acesta la data de 04.06.2015, depusă ulterior la Consiliul Superior al Magistraturii.
 
Inculpaţilor Sabău Gligor Ioan, Lupaș Mihai Dinu şi Ardelean Adriana li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.
 
La data de 17 decembrie 2015, inculpatul Sabău Gligor Ioan urmează să fie prezentat Curţii de Apel Oradea, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
 
În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații – Direcţia Judeţeană Bihor şi din partea Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală.
 
Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii