Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
04:54 22 03 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Un ministru australian contestă raportul privind carnea procesată şi riscul cancerului

ro

27 Oct, 2015 21:49 973 Marime text
Un studiu realizat de de un grup de cercetători de la International Agency for Research on Cancer (IARC) şi publicat ieri în Lancet Oncology a inclus preparatele din carne procesată - precum salam şi şuncă - în categoria produselor cancerigene pentru om spre nemulţumirea reprezentanţilor din industria cărnii, care au spus că studiul aflat la baza raportului este "inadecvat". În raport se arată că aceasta este categoria cu cel mai mare risc de cancer şi include produse extrem de toxice, precum fumul de tutun şi gazele de eşapament.
IARC, considerat o autoritate în evaluarea dovezilor referitoare la cauzele cancerului, citează o serie de studii care au ajuns la concluzia că există dovezi puternice care sprijină o asociere între consumul excesiv de carne roşie şi declanşarea cancerului colorectal, care ocupă locul al treilea în topul celor mai frecvente tipuri de cancer pe plan mondial.
Ei bine, ministrul australian al Agriculturii, Barnaby Joyce, a minimizat concluziile raportului Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) privind presupusa legătură între carnea procesată şi forme de cancer, afirmând că, dacă s-ar ţine cont de toate avertismentele de acest tip, "oamenilor nu prea le-ar rămâne multe lucruri în viaţă".
În opinia ministrului, australienii nu ar trebui să fie preocupaţi de raportul OMS. "Dacă ar fi să evităm tot ce are legătură cu cancerul, ar trebui să nu mai ieşim din case, să nu mai locuim în Sydney; oamenilor nu prea le-ar rămâne multe lucruri în viaţă", a încheiat ministrul.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii