Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
18:25 16 12 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Un câine-poliţist ieşit la pensie, după opt ani, a fost lăsat pe mâna hingherilor!

ro

13 Dec, 2015 14:42 5658 Marime text
Câinii care servesc Poliţia execută misiuni dintre cele mai diverse: de la căutat urme ale infractorilor şi depistat stupefiante sau cadavre şi până la salvat de vieţi omeneşti de sub dărâmături sau din nămeţi. Omul nu a descoperit până în prezent niciun aparat de mirosit şi niciunul de detectat droguri. Un comisar de poliţie declara, anul trecut, că „un câine de poliţie bine antrenat face cât zece poliţişti”.

Un câine de poliţie se poate califica pentru activitatea de zi cu zi în aproximativ 2 ani de zile. Foarte rar se întâmplă ca un câine să clacheze la finalul pregătirilor de la Institutul chinologic al MAI din Sibiu, pe când cei care sunt scoşi din uz ar trebui eutanasiaţi, după cum spune legea, fiindcă deţin informaţii clasificate, însă în proporţie mare sunt luaţi acasă de foştii stăpâni. Dacă poliţiştii nu au o situaţie material satisfăcătoare, sunt nevoiţi să renunţe la ei. Aici începe tragedia. Practic, aceşti “poliţişti” sunt casaţi ca nişte obiecte! Legea este făcută prost! Când aceste animale care servesc intereselor ţării ies din serviciu nu beneficiază de pensie şi nici de servicii medicale. Poveştile lor sunt triste.

Poliţiştii sunt legaţi de mâini şi de picioare, cum se spune şi nu pot face nimic pentru a schimba legea. În definitiv, nu stă în puterea lor! Dar cei care ar putea-o face sunt prea… ocupaţi. Nimeni nu s-a gândit la aceşti “ofiţeri în retragere”. Vă prezentăm o poveste de acest gen… Tristă, dar care are o latură extraordinară. 
O bucureşteancă inimoasă, iubitoare de animale, a salvat din mâinile hingherilor un câine care a servit Poliţiei timp de opt ani. Luminiţa-Cătălina Rădulescu-Bercuciu a primit pontul tot de la un poliţist care era disperat că animalul a ajuns acolo.

“Ce agitație pe el când a fost adus la mine şi ce abandon în mâinile mele când i-am spus "băiatul meu" şi când a văzut iubire. A făcut pipi pe el... La propriu...ca un câine copil... Toată tensiunea din el a dispărut și a acceptat tot prin ce a trecut cu transportul,cu baia şi injecțiile la veterinar cu toate nebunele de pisici şi de alți căței care l-au întâmpinat la venire. Doar a fost cuminte şi trist. Tristețea lui era grea. Era tristețea sufletului dezamăgit”, povesteşte Luminiţa.

Povestea a împărtăşit-o şi prietenilor de pe o reţea de socializare. Reacţiile au fost de toate soiurile. Nu ai cum să nu te revolți după ce vezi ochii acestui câine.  

“Eu am ajuns să știu de el pentru că inima unui polițist era îndurerată și a cerut ajutor. Dacă ar exista o lege care să ne dea varianta în care câinii ieșiți la pensie să se poată da cu acceptul unor organizaţii pentru a facilita adopţia măcar cu câteva luni înainte, s-ar putea face mai mult pentru ei! Când acel polițist care a avut grijă de el și a lucrat cu el trebuie să îl hrănească și mai ales să plătească serviciile medicale din propriul lui salariu e greu. Sistemul ăsta spune că dacă ai câine în casă trebuie să plătești la întreținere în plus. Acelaşi sistem spune şi că dacă vrei să adopți din ecarisaj trebuie să ai acordul vecinilor. Dar sistemul găsește bani pentru cine trebuie, dar pentru pensionari, bolnavi de cancer, și alții care au fost buni doar cât l-au servit nu găsește!”, spune cu amărăciune Luminiţa-Cătălina.

Culmea pe câine îl cheamă oficial Yad! Așa este înregistrat, dar i se spune Beks. Din iad l-a scos Luminiţa Rădulescu şi l-a luat sub aripa sa ocrotitoare. Femeia speră să fie schimbate legile astea greşite şi aceşti câini care au servit ţara să beneficieze de tratament gratuit la veterinar şi de o indemnizaţie de întreţinere. „Este prea nedrept să servească atâţia ani şi să fie aruncaţi la gunoi!”, spune femeia.

Reacţiile celor ce au văzut ştirea au fost numeroase şi diferite (ortografia şi punctuaţia aparţin celor ce au comentat):
„La noi cainii si cai care servesc patria sunt dati la casat in abatoare si adaposturi pt a fi eutanasiati ... in alte tari adica in civilizatie ei sunt tratati, dupa pensionare cu respect. oare traimi in jungla sau si bunul simt ne-a disparut ?>??? iti multumesc ca l-ai luat de acolo, abia acum se simte ca un Erou.”

„N-a fost iubit asa ca nu sufera dupa aia care l-au adus in lagarul mortii. a fost socul abandonului, al unui loc necunoscut si plin de mirosul mortii. nu are dupa cine sa suspine. vei fi lumina vietii lui.”

„Nu cred ca trebuie sa blamam persoane mai mult decât trebuie sa blamam sistemul în care parlamentarii au pensii și după ce servesc...Iar pensionarii și alte categorii nu au dreptul la nimic după ce nu mai sunt buni de nimic!”

„Eu as vrea fb jegului caruia i-a fost partener atatia ani. ...”
„Plange ca un copil, dar l -a dus la moarte sigura! !!Nu exista un motiv in lumea asta pt a abandona un suflet ce ti -a stat alaturi atatia ani! !Nu se pune problema spatiului, a mancarii, a banilor! Nimic din toate astea! Nici daca stiu ca mor maine nu-mi duc copiii la adapost!!”
„In politia romana nu se aplica "toti pt unu si unu pt toti" chiar daca e un camarad cu 4 picioare?!”

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Haiderer 23 Apr, 2016 16:46 Toata stima, desi nu imi pot permite un al doilea caine as prelua grijile materiale pentru un caine pensionar
  • Simion 17 Dec, 2015 20:29 Va stimez mult ,aveti un suflet mare si va doresc La multi ani,alaturi de Yad si Crăciun fericit! cu drag subsemnata.