Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:49 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Un cadru didactic cerea bani pentru a asigura studenților promovarea unor examene

ro

14 Sep, 2016 13:38 1712 Marime text
Procurori ai Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au dispus trimiterea în judecată a inculpatului Savu Ovidiu, aflat în stare de arest preventiv, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de luare de mită în formă continuată (2 acte materiale) şi trafic de influenţă în formă continuată (4 acte materiale).
 
În rechizitoriul întocmit în cauză, procurorii au reținut următoarea situație de fapt: în cursul anului universitar 2015-2016, în calitate de cadru didactic la Facultatea de Medicină Veterinară din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti, inculpatul a pretins și primit bani de la studenţi, direct sau prin intermediari, atât pentru a efectua un act contrar atribuțiilor de serviciu, respectiv pentru a-i declara promovați la examenele de an unde este titular, cât şi pentru a-și trafica influența, prin intervenție pe lângă alte cadre didactice universitare, pentru a asigura studenților promovarea unor examene.
 
În mod concret, inculpatul a abordat pe Facebook o studentă şi a invitat-o să se întâlnească cu el la birou. În discuţia purtată cu studenta, inculpatul Savu Ovidiu i-a propus acesteia să îi dea o notă cu care să poată promova examenul la disciplina lui, în schimbul sumei de 600 de lei. Totodată, pentru o altă disciplină, la care era titular tatăl său, inculpatul i-a propus promovarea în schimbul a 900 de lei, precizând că oferta este valabilă şi pentru ceilalţi studenţi restanţieri. Studenta a fost de acord cu propunerea inculpatului Savu Ovidiu şi ulterior a fost contactată de către colegii săi de grupă şi de an, fie direct de către colegi, care îi lăsau sume de bani în cuantumul menţionat mai sus, fie de către şefii de grupe, care strângeau bani de la studenţi şi îi dădeau acesteia, împreună cu lista lor. După ce erau strânşi de către studenta respectivă, banii erau daţi inculpatului Savu Ovidiu împreună cu listele întocmite de ea sau de şefii de grupă.

Inculpatul a procedat în această manieră în sesiunea de restanţe, precum şi în sesiunea de reexaminări dinainte de examenul de licenţă. De asemenea, a primit bani şi pentru proba practică a examenului de licenţă, care s-a desfăşurat în luna iulie a acestui an.
 
Din cercetările efectuate, care au presupus şi audierea a câteva zeci de studenţi, a rezultat că promovarea examenelor contra cost era o practică generalizată a cadrului didactic, care nu declara admişi studenţii la examene, indiferent de modul cum tratau subiectele, pentru a-i determina să-i ofere bani.
 
În cauză, inculpatul Savu Ovidiu a fost prins în flagrant după ce a primit în biroul de la facultate suma de 10.500 lei, asupra căreia s-a dispus măsura asiguratorie a sechestrului. Aceeaşi măsură a fost luată şi cu privire la suma de 70.600 lei pusă la dispoziţia organelor judiciare cu ocazia percheziţiei domiciliare realizate la locuinţa inculpatului, precum şi asupra conturilor bancare ale acestuia, în vederea recuperării prejudiciului.
 
Dosarul a fost trimis spre competentă soluţionare Tribunalului București.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii