Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
09:58 23 02 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UDTR organizează pelerinaj la Babadag

ro

12 Sep, 2014 15:46 2920 Marime text
Uniunea Democrată Turcă din România organizează sâmbătă, 13 septembrie, de la orele 11.00 un pelerinaj la Babadag, localitate cu profunde semnificaţii pentru istoria turcilor dobrogeni, se arată într-un comunicat de presă.

La pelerinaj vor participa peste 500 de etnici turci de la filialele U.D.T.R. din: Constanţa, Tulcea, Bucureşti, Galaţi, Brăila, Medgidia, Mangalia, Techirghiol, Tuzla, Cumpăna, Cobadin, Fântâna Mare, Băneasa, Dobromir, Hârşova, Cernavodă, Babadag, Măcin şi Isaccea.

Alături de etnicii turci se vor afla: preşedintele UDTR, inginer Osman Fedbi, secretarul general, Ervin Ibraim și deputatul Iusein Ibram.

În cadrul pelerinajului, etnicii turci vor lua parte la o slujbă religioasă la Geamia  „Gazi Ali Paşa" din localitate şi vor păstra un moment de reculegere la mormântul lui Sari Saltuk Dede.

„Pelerinajul la Babadag, la mormântul lui Sari Saltuk  este un eveniment organizat anual cu scopul de a reînvia istoria turcilor dobrogeni. Babadag este un oraş încărcat de istorie care îi reuneşte pe turcii de pretutindeni, un sanctuar al spiritualităţii turce aflat pe meleaguri dobrogene”, a declarat preşedintele UDTR, Osman Fedbi.

Prezenţa turcilor la Babadag este atestată documentar în anul 1262 când exista o colonie de circa 10.000-12.000 de turci, conduşi de dervişul Baba Sari Saltuk. În anul 1484, Sultanul Baiazid a poruncit să fie construit la Babadag un mausoleu, în onoarea lui Sari Saltuk. Între anii 1677-1678  reşedinţa Paşei s-a mutat de la Silistra la Babadag, localitatea devenind un important centru administrativ în Dobrogea. Geamia din Babadag a fost construită în secolul al XVI-lea şi a fost renovată în ultimii ani, cu sprijinul statului turc.

sursă foto: hopa.ro

Ti-a placut articolul?

Comentarii