Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
08:51 21 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sute de constănţeni, prezenţi la vernisajul “Ţărmuri însorite” Doina Păuleanu - “Ionel Mătăsăreanu este omul care, de-a lungul întregii sale vieţi, nu a avut alt crez decât pictura” (galerie foto)

ro

15 Jan, 2014 22:13 3869 Marime text
Publicul constănţean a avut, ieri, parte de un eveniment cu totul deosebit. După mai bine de un deceniu de la ultima expoziţie, artistul plastic Ionel Mătăsăreanu a expus din nou la Muzeul de Artă Constanţa. Sute de oameni au participat la vernisaj, spre totala surprindere a pictorului, care a şi mărturisit: „Nu mă aşteptam la un public atât de numeros şi la un astfel de ataşament faţă de mine. N-aş fi crezut că pot fi întâmpinat cu atâta căldură”.

Gazdă a evenimentului a fost reputatul critic de artă dr. Doina Păuleanu, director al Muzeului de Artă Constanţa, în opinia căruia Ionel Mătăsăreanu este omul care, „de-a lungul întregii sale vieţi, nu a avut alt crez decât pictura”, un colorist prin definiţie, „cel mai important autor de marine al Constanţei”.  „Tema sa fundamentală este marina. Tablourile sale sunt un spectacol, el le compune cu o desăvârşită dezinvoltură. Este un pictor matur, este un pictor care exersează în fiecare zi, este un artist a cărui viaţă, al cărui crez este pictura. Ionel Mătăsăreanu este, înainte de toate, un personaj”, susţine Doina Păuleanu.

Expoziţia, intitulată „Ţărmuri însorite”, reuneşte 105 lucrări ale pictorului constănţean. De la natură statică la lucrări cu tematică marină, tablourile lui Mătăsăreanu par cumva dominate de o magine a culorii şi a luminii. „Ionel Mătăsăreanu a ştiut să picteze marea în toate ipostazele. Avem şi nocturne, avem diurne, avem toate ipostazele mării”, declară criticul de artă.

Alături de artist au fost prezenţi, la vernisaj, numeroşi prieteni, oameni care, într-un fel sau altul îl admiră, artişti plastici ca Gheorghe Caruţiu şi Adrian Drăguţ, Alexandru Bălan, preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România - Filiala Dobrogea, consilierul local Costin Răsăuţeanu, liderul Organizaţiei Judeţene de Tineret a PSD Constanţa, dar şi consilierul Răducu Popescu, inspectorul şcolar general al ISJ Constanţa. Acesta din urmă i-a înmânat lui Ionel Mătăsăreanu o medalie placată cu aur din partea municipalităţii. Poate n-ar fi rău ca administraţia publică locală să se gândească măcar la realizarea unui album care să cuprindă lucrările artistului plastic.
Vernisajul de ieri a avut loc, deloc întâmplător, de Ziua Culturii Naţionale, context în care, emoţionat, dar autentic, Ionel Mătăsăreanu a recitat câteva dintre versurile lui Mihai Eminescu.

Ti-a placut articolul?

Comentarii