Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:51 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

"Suflet în aparat", un album un pic mai acid, mai îndrăzneţ ca şi sunet - interviu

ro

23 Sep, 2010 22:54 2356 Marime text
08_suie.jpgÎn avanpremiera lansării celui mai nou album al trupei Şuie Paparude, "Suflet în aparat", care va avea loc pe 7 octombrie, la Studio Martin, cei trei membrii ai trupei, Mihai Campineanu, Mihai Dobre şi Alexe Marius Andrei - Mc Bean, au acordat joi un interviu Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES în care au povestit despre ce înseamnă pentru ei acest album, de unde se inspiră pentru piese, ce muzică ascultă în timpul liber şi şi-au spus părerea despre artiştii care cântă alte genuri de muzică.

"Albumul este un pic mai acid, mai îndrăzneţ, ca şi sunet. Este experimental, mai experimental decât restul albumelor noastre", şi-a spus Mc Bean părerea despre noul album urmat de Mihai Câmpeanu care a adăugat că deşi "este un album experimental deja are două videoclipuri care se bucură de succes în rândul publicului".

AGERPRES: Cum v-aţi descrie acest album?

Bean: Aş începe cu efortul pe care l-am depus pentru crearea acestui album, efort sinonim aici cu sufletul care a dat, de altfel, şi numele albumului "Suflet în aparat", altfel spus sufletul nostru băgat în acel aparat, laptop, din care a ieşit muzica noastră, muzica Şuie Paparude. Albumul este un pic mai acid, mai îndrăzneţ, ca şi sunet. Este experimental, mai experimental decât restul albumelor noastre şi aici citez un fan căruia trebuie să-i dau dreptate, şi se adresează în general acelui public care ascultă în mod normal muzica noastră.
Câmpeanu: Eu aş adăuga că pe acest album mai sunt, pe lângă piesele poate puţin mai experimentale pentru anumite urechi, sunt piese consacrate de noi, gen "Cea mai bună zi", "Soundcheck", piese care au deja videoclipuri, şi mai avem şi alte piese de genul acesta din care, de altfel, vom alege şi viitorul single. De pe albumul acesta vom avea mai multe hit-uri. Deşi este un album experimental deja are două videoclipuri care se bucură de succes în rândul publicului şi cred că va fi albumul cu cele mai multe clipuri şi single-uri. Este un paradox pe care îl avem legat de acest album.

AGERPRES: Albumul a apărut la aproximativ trei ani de la precedentul. De ce aşa târziu?
Dobre: Cam asta este frecvenţa albumelor noastre, o dată la trei ani.

AGERPRES: Contează faptul că s-a schimbat componenţa trupei?

Câmpeanu: A contat în sens pozitiv. Bean a venit în trupă acum un an şi jumătate. Noi facem piesele de-a lungul timpul. Spre exemplu, pentru următorul album o să începem să lucrăm chiar de mâine. Acesta este ritmul nostru. Facem o mică pauză, de câteva zile, pentru a ne trage sufletul şi ne vom apuca foarte repede.
Bean: Idei avem, nu este nicio problemă.
Câmpeanu: Avem foarte multe piese care încă nu au apărut şi urmează să le dăm drumul pe internet, pe facebook, remix-uri la piesele mai vechi, piese foarte vechi pe care am vrea să le aducem în actualitate. Pauza aceasta dintre două albume o să fie destul de plină, în special pe on-line, fiindcă noi am pus deja albumul pentru a fi downloadat gratuit pe site-ul nostru. Este în format mp3, 320 de kilobiţi pe secundă, adică se aude bine, joint stereo şi vom lansa şi un CD, în paralel, format digipack care arată, zicem noi, foarte bine, pentru fanii hardcore care doresc să-l cumpere dacă au ascultat pe site-ul nostru albumul şi le-a plăcut. În fişierul respectiv sunt trecute şi magazinele cu adrese şi tot ce trebuie pentru ca ascultătorul să se ducă direct la magazin să şi-l cumpere fără să mai umble să-l caute.

AGERPRES: De unde vă inspiraţi pentru melodiile voastre?
Câmpeanu: Din viaţa de zi cu zi, din ceea ce vezi, ce trăieşti. Practic albumul conţine 16 piese şi fiecare piesă are povestea ei. Realmente are povestea ei. Putem vorbi de fiecare piesă în parte şi putem spune povestea fiecăreia. Au temă şi idee, nu există piese în sine, aşa cum le spun eu - frumoase din punct de vedere al formei dar goale ca şi conţinut. Fiecare piesă este despre ceva, nu există piesă pe acest album care să vorbească despre chestii abstracte. Evident lasă şi loc de imaginaţie dar sunt mult mai punctuale.
Bean: Îmi vine acum în minte o piesă de album, se numeşte "Vino să te cercetez". Este speculat subiectul şi zona de întâmplare când românul este adormit, amorţit, de la cei mici până la cei mari. Este motivul acesta la noi, la români, când trebuie să tragi de om ca să se distreze. Adică nici el nu ştie ca ar putea să se distreze şi pur şi simplu îi este lene să apese trăgaciul. Îi este lene, dar, odată apăsat trăgaciul, îşi dă seama că se putea simţi bine. Acesta este subiectul unei piese care este inspirată din viaţa de zi cu zi.

AGERPRES: Foarte multe trupe au în spate ori dansatori, ori backing vocals, ori o voce feminină...
Bean: Noi nu avem aşa ceva.
Câmpeanu: Pe albumul acesta avem o voce feminină, se cheamă Ilona Brezoianu, este proaspăt studentă la Academia de Teatru şi Film, şi cântă împreună cu Dobrică la piesa "Alain Delon".

AGERPRES: Va continua să colaboreze cu voi şi pentru alte piese?
Câmpeanu: S-ar putea, nu se ştie niciodată. Are o voce foarte sexi, spun eu.
Dobre: Acesta era şi rostul la acea melodie. O voce sexi care să puncteze muzica. Ea avea puţină treabă la noi şi studio şi noi am rugat-o să încerce să pună o voce.

AGERPRES: În afara muzicii pe care o faceţi voi, ce altă muzică ascultaţi?
Dobre: În maşină, în ultimul timp, tot ascultam albumul, ca să îl comparăm. Fiecare ascultă muzică diversă, ori muzică electronică, ori din zona indee, ce-i drept mai rar.

AGERPRES: Despre artiştii care cântă alte genuri de muzică şi au ajuns în topuri din străinătate ce credeţi?

Câmpeanu: Sunt de respectat că au ajuns. Nu este uşor să faci nişte hit-uri care să fie ascultate afară. Cine spune că este uşor îl provoc să facă un hit să ajungă în billboard şi o să îşi dea seama la timp că ştie doar să trimită mail-uri de pe computer nu şi să facă muzică. Aparent chestia asta este privită cu superioritate din partea oamenilor din underground. Eu zic să este un lucru greşit. Nu-mi place muzica aceea, clar, dar pot aprecia un lucru bine făcut.
Bean: Există frustrare din partea anumitor muzicieni care au stat în faţa unui pian sau şi-au cărat instrumentele de vârste mici numai ei. Sunt de înţeles în anumite condiţii când văd o gagică care spune două versuri şi dă puţin din fund şi i se umplu buzunarele de bani şi are concerte gârlă. Poate fi ceva de genul: Ah, nu-i bine să fi invidios dar...
Câmpeanu: Sincer şi fără ipocrizie, eu sunt fericit cu ce fac şi le doresc tuturor să aibă succes, nu sunt deranjat de succesul altora.

AGERPRES: Un mesaj pentru ascultătorii voştri.
Câmpeanu: Să fie alături de noi cum şi noi suntem alături de ei şi downloadeze albumul, să vină la concerte, să ne asculte pentru că noi am băgat în albumul acesta foarte, foarte mult suflet, timp, muncă. Tot ce aveam noi mai bun la un moment dat la timpul respectiv este pus în acest album.
Dobre: În mare parte acest album li se datorează pentru că venirea lor la concerte ne-a dat exact sufletul de care aveam nevoie.
Bean: Să nu uite că oriunde suntem, într-un oraş mare la un nivel mare, într-un oraş mic la un nivel mic, noi încercăm să dăm totul, chiar dacă avem în faţă 50 de oameni sau 5.000 de oameni.

Sursa: Agerpres.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii