Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
09:47 10 12 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Spectacolul naturii. Dublu curcubeu la Mangalia. Imagini de colecție. Ce este dublul curcubeu

ro

10 May, 2016 13:33 3479 Marime text
Acum câteva seri, după o ploaie torențială, la Mangalia s-a produs un fenomen mai rar întâlnit.
 
Și pentru că era rar întâlnit colegii noștri de la Mangalia Tv au profitat și au făcut un filmuleț cu dublul curcubeu care își găsise locșorul în zonă.
Iar pentru a fi și mai cunoscut l-au postat și pe profilul Facebook.com/MangaliaTVonline.
De aici am făcut și noi două capturi pe care vi le prezentăm.
Mulțumim Mangalia TV.
 
Ce este dublul curcubeu
 
Potrivit interactivia.ro curcubee normale apar atunci cand umiditatea din aer refractă lumina soarelui în așa fel încât acesta este descompus în culorile sale componente. Fenomenul apare atunci când Soarele este poziționat în spatele tău și lumina soarelui trece prin apa din aer. Lumina se refractă in interiorul picăturilor iar lumina albă este ruptă în sus. Fiecare culoare are o lungime de undă diferită, astfel, în funcție de unghiul de refracție, o culoare diferită de lumină va fi reflectată spre exterior; rezultatul acestui proces este ceea ce observăm, atunci când vedem un curcubeu.
Fiecare curcubeu este însoțit de un alt curcubeu secundar, dar de obicei este lumina este prea slabă pentru a putea fi observat. Acest efect de curcubeu dublu se datorează reflectării continue a luminii în interiorul fiecărei picături de apă. Lumina soarelui este de fapt reflectată de două ori în interiorul unei picături: o dată pentru a produce curcubeu primar şi a doua oară în partea din spate a picăturii. Această a doua reflecție inventează lumina dar urmând aceeași refracție, astfel încât ieșirile sunt în același mod ca și înainte – deși cu susul în jos. Această a doua reflecție reduce intensitatea luminii solare, dar producând, de asemenea, un al doilea curcubeu inversat, creând astfel un arc dublu de lumină multicoloră.

Ti-a placut articolul?

Comentarii