Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:35 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

SOCHI2014.COM Flacăra olimpică a fost aprinsă de o femeie cosmonaut celebră

ro

03 Nov, 2013 04:09 2528 Marime text
Au mai rămas puţine zile până la deschiderea Jocurilor Olimpice de iarnă de la Soci. Oficial, pentru organizarea evenimentului a fost anunţată suma de 51 miliarde de dolari, dar deja se vorbeşte că jumătate din această sumă a dispărut pentru contracte de construcţie frauduloase. Un drum de 18 km a costat 8,6 miliarde $, iar specialiştii spun că nici dacă ar fi fost pavat cu aur preţul lui nu ar fi fost atât de mare.
La construcţia complexului lucrează zeci de mii de constructori, dintre care 16.000 din afara Rusiei. Organizaţiile pentru apărarea drepturilor omului acuză firmele de construcţie că îi forţează pe muncitori să lucreze 12 ore pe zi, dar şi de faptul că le-au confiscat acestora paşapoartele pentru a nu putea abandona locul de muncă. Scopul autorităţilor este ca, după încheierea Jocurilor Olimpice, staţiunea să devină una de lux, care ar atrage un număr mare de turişti dornici de răsfăţ.
Potrivit  www.sochi2014.com, în urmă cu câteva zile, Vladimir Putin a declarat că la Olimpiadă sunt bineveniţi toţi doritorii de a participa la eveniment, indiferent de rasă, naţionalitate, dar mai ales de orientarea sexuală, aceasta după ce ,,politica rusească anti-gay” a stârnit un val de reacţii negative atât în rândul apărătorilor drepturilor minorităţilor sexuale, cât şi în cel al participanţilor.

La deschidere, care va avea loc pe 7 februarie 2014, sunt aşteptaţi peste 5.500 de participanţi din 80 de ţări. Autorităţile susţin că evenimentul va fi unul de succes, luând în calcul sumele uriaşe cheltuite pentru construcţie şi amenajare. Doar Olimpiada de la Beijing se apropie ca sumă cheltuită pentru organizare. În 2008, chinezii au alocat 43 de miliarde dolari organizării olimpiadei. Investiţii infime, dacă e să le comparăm cu cele ruseşti, s-au făcut la Vancouver şi la Londra, unde în 2010, respectiv 2012 s-au cheltuit 8,9 şi 13,9 miliarde de dolari.

În data de 19 octombrie, capitala Jocurilor Olimpice de la Soci 2014 a devenit Yaroslavl. 150 de persoane au purtat flacăra olimpică pe străzile vechiului oraş de pe Volga, acoperind o distanţă de 27 de kilometri.
Pe stadionul Arena 2000 Lokomotiv, jucătorul rus de hochei Andrei Kovalenko a patinat pe gheaţă cu torța și apoi i-a predat simbolul jocurilor olimpice Valentinei Tereşkova, prima femeie cosmonaut din lume.
Valentina Tereşkova a urcat pe scenă și a aprins cu mândrie cazanul flăcării olimpice, care a fost prezentat ca fiind un dar pentru Yaroslavl din partea companiei ruse OSAO Ingosstrakh, partener al Jocurilor Olimpice de la Soci 2014. Valentina Tereşkova a vorbit despre momentele unice ale călătoriei torţei Olimpiadei de la Soci: „La începutul lunii noiembrie, vom transmite torța la Staţia Spaţială Internaţională, de unde va fi lansată în spațiu. Acest lucru se va întâmpla pentru prima oară nu doar în istoria mișcării olimpice, ci şi în istoria explorării spațiului! Sunt bucuroasă că tinerii mei colegi cosmonauți ruși au fost selectaţi pentru a face acest lucru!"
 
Sursa: sochi2014.com.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii