Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:27 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sinaxar Sfântul Cuvios Ioan Scărarul. Scene impresionante din viaţa sfântului

ro

30 Mar, 2014 05:48 2533 Marime text
sfantul ioan scararul
Biserica Ortodoxă se află la 30 martie 2014 în Duminica a IV-a din Postul Mare numită şi a Sfântului Ioan Scărarul care coincide în acest an chiar cu ziua de sărbătorire a Sfântului.
În continuare, redăm Sinaxarul din Triod/Minei care prezintă viaţa sa:
„În Duminica a patra a Postului Mare; se face pomenirea Cuvio­sului Părintelui nostru Ioan Scărarul.
Acesta, pe când era de şaisprezece ani, fiind chemat de Dumnezeu, s-a adus pe sine jertfă cu totul sfânta, suindu-se în muntele Sinai. Apoi, după nouăsprezece ani, a plecat de aici, a luat calea isihiei şi s-a aşezat la o depărtare de cinci mile de Biserica Mare a muntelui Sinai, într-un loc numit Tolas. Aici a petrecut patruzeci de ani într-o înflăcărată dragoste de Dumnezeu, pururea fiind aprins de focul dragostei dumnezeieşti. Mânca tot ceea ce-1 făcea neprihănit faţa de sfatul evanghelic: puţin de tot, nu până la saţiu; dar şi în asta înfrângea cu mare înţelepciune boldul mândriei. Dar ce minte ar putea să spună izvorul lacrimilor lui? Se împărtăşea de somn atât numai cât firea minţii să nu-i vateme privegherea. Tot drumul vieţii sale era o rugăciune neîntreruptă şi o neasemănată dragoste către Dumnezeu. Trăind prin toate aceste fapte mari în chip bineplăcut lui Dumnezeu, scriind Scară, alcătuind cuvinte de învăţătură pline de folos sufletesc, s-a odihnit cu vrednicie în Domnul în anul 603, în vârstă de optzeci de ani, lăsând încă şi alte multe scrieri.
Pomenirea lui se săvârşeşte la 30 martie. Dar se prăznuieşte şi azi, poate din pricină că de la începutul sfântului post de patruzeci de zile începe în chip obişnuit să se citească în sfintele mănăstiri Scara cuvintelor lui.
Pentru rugăciunile lui, Dumnezeule, miluieşte-ne şi ne mântuieşte. Amin!"
sursa: basilica.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii