Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
08:02 27 04 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sinaxar 4 decembrie 2015 Sărbătoare mare la ortodocşi. Chiar dacă este marcată cu cruce neagră

ro

04 Dec, 2015 01:04 839 Marime text
Sfânta Varvara a trăit în timpul împăratului Maximian (284-305), la Heliopolis. Din cauza frumuseţii sale trupeşti este închisă într-un turn, de tatăl sau Dioscor.

Acest tată pagan consideră că poporul nu este vrednic să vadă frumuseţea fiicei sale. În acest turn, Sfânta Varvara le vesteşte păzitoarelor ei adevărul despre zei: "Zeii pe care îi cinsteşte tatăl meu sunt făcuţi de mâini omeneşti. Pe cei de aur şi de argint i-au făcut zlătarul (argintarul) şi pe cei de piatră i-a făcut pietrarul, iar pe cei din lemn i-a cioplit teslarul. Deci, cum acei zei făcuţi au putut zidi această luminată înălţime cerească şi o frumuseţe că această pământească, neputând ei singuri nici umblă cu picioarele, nici lucra cu mâinile?".

Din Sinaxar aflăm că într-una din zile, tatăl sau a poruncit că la o baie din palatul sau să se facă două ferestre. Sfânta Varvara i-a rugat pe lucrători să facă trei, în numele Sfintei Treimi. În momentul în care a fost nevoită să-i răspundă tatălui de ce a poruncit lucrătorilor să se facă trei ferestre a mărturisit: "Mai bine este să fie trei decât două, căci tu, părintele meu ai poruncit să se facă două ferestre în chipul precum mi se pare - a doi luminători cereşti, al soarelui şi al lunii, că să lumineze baia, iar eu am poruncit că să se facă şi a treia în chipul luminii celei întreite, pentru că trei sunt ferestrele luminii celei neapropiate, celei negrăite, celei neapuse şi celei neinserate, care luminează pe tot omul ce vine în lume".
Pentru că nu s-a închinat idolilor şi a mărturisit pe Hristos, a fost ucisă cu sabia chiar de tatăl ei.

În această zi facem şi pomenirea Sfântului Ioan Damaschin
Sfântul Ioan Damaschin (675-749) s-a născut într-o familie aristocrată care se află în fruntea administraţiei fiscale a Siriei. Se bucură de o educaţie aleasă, având drept tutore pe un călugăr Cosma, venit din Italia. Când califul Omar ÎI (717-720) porneşte persecuţia împotriva creştinilor, se retrage la mănăstirea Sfântul Sava. Este hirotonit preot de Patriarhul Ioan V al Ierusalimului. Este anatemizat de sinodul iconoclast din 754, pentru că va lupta împotriva duşmanilor icoanelor. Sfântul Ioan Damaschin trece la cele veşnice în anul 749, la Mănăstirea Sava.
Sursa: Calendar Ortodox
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii